Aranżacja kuchni

Aranżacja kuchni

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Aranżacja kuchni-poradnik Westwing

Aranżacja kuchni, organizacja przestrzeni kuchennej, wybór i sposób ustawienia mebli i sprzętów AGD potrafią spędzać sen z powiek. Teraz to żaden problem! Podpowiadamy, jak urządzić małą kuchnię, by była efektowna, wygodna, praktyczna i służyła nam przez lata.

W kuchni, nawet małej, ale zaprojektowanej na miarę potrzeb, gotowanie będzie przyjemnością. Szybko może się okazać, że właśnie to wnętrze przypadnie do gustu domowników i przyjaciół i stanie się miejscem ciekawych spotkań i długich rozmów nie tylko na kulinarne tematy!

Aranżacja kuchni – organizacja przestrzeni

Raz urządzona kuchnia powinna cieszyć swoją funkcjonalnością i wyglądem przez wiele lat. Projekt kuchni powinien więc uwzględniać podział na pięć uniwersalnych stref: strefę zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowania posiłków, gotowania i pieczenia. W niewielkich kuchniach najlepiej sprawdza się układ jednorzędowy z jednym ciągiem stref lub układ w kształcie litery L, a w większych idealnym, a zarazem bardzo ciekawym rozwiązaniem będzie praktyczna wyspa lub półwysep.

Rozmieszczenie mebli i sprzętów

W kuchni spędzamy zwykle dużo czasu, dlatego warto zadbać o własną wygodę i zwrócić uwagę na staranne rozmieszczenie kuchennych sprzętów. W strefie zapasów przechowujemy żywność. To tu powinna znaleźć się lodówka oraz zapasy niewymagające chłodzenia. W strefie przechowywania powinny być umieszczone przedmioty codziennego użytku: naczynia i akcesoria kuchenne. W strefie zmywania, czyli tak zwanej strefie mokrej, znajdzie się zlewozmywak, czasem zmywarka, miejsce na odpady i środki czystości. Strefa przygotowania posiłków to zwykle blat roboczy oraz akcesoria przydatne podczas przygotowania jedzenia (deski, noże, roboty kuchenne), a strefa gotowania i pieczenia to piekarnik, płyta grzejna, pochłaniacz pary oraz kuchenka mikrofalowa. Tutaj warto przechowywać także przybory do gotowania: chochle, łyżki i pokrywki.

Szafki i szuflady

Wybierając meble do kuchni warto pamiętać, że najlepiej sprawdzają się głębokie szafki i szuflady oraz wyższe blaty robocze, dzięki którym zyskamy dodatkową przestrzeń. W przypadku mniejszych kuchni można także zastanowić się nad nowoczesnymi szufladami narożnymi ułatwiającymi dostęp do głęboko przechowywanych przedmiotów oraz szufladami zlewozmywakowymi, które pomogą efektywniej zorganizować przestrzeń w strefie zmywania. Z pomocą przyjdą także praktyczne relingi kuchenne. Na metalowym drążku zainstalowanym na ścianie można powiesić tacę na przyprawy, uchwyt na papierowe ręczniki, książkę kucharską, ociekarkę do naczyń oraz haczyki na ściereczki, a nawet kubki.

Wzory i kolory

Wygoda pracy w kuchni zależy nie tylko od dbałości o ergonomię, ale również styl. Kuchnia powinna być nie tylko funkcjonalna, ale również reprezentacyjna. W kuchni doskonale sprawdzi się biel, która powiększy optycznie przestrzeń. Charakter kuchni zależy od dekoracyjnych szczegółów: starannie dobranej kolorystyki dodatków, spójnego wzornictwa i materiałów. Warto, by wszystkie elementy wyposażenia kuchni współgrały ze sobą i tworzyły harmonijną całość. Kuchnie rustykalne spodobają się miłośnikom wnętrz w stylu country, kuchnie retro – zwolennikom wzornictwa sprzed 50 lat, a nowoczesne aranżacje przypadną do gustu właścicielom domów w stylu modern. Ile osób, tyle inspiracji!

Życzymy powodzenia w urządzaniu kuchni!

Nadchodzące promocje