Biały talerz

Biały talerz

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Biały talerz-poradnik Westwing

Umiejętnie zaaranżowana kuchnia i jadalnia to miejsce, gdzie wszystkie elementy są przemyślane i tworzą spójną stylistycznie całość. Bardzo ważne miejsce zajmują praktyczne akcesoria i dodatki, w tym sztućce oraz naczynia. Elegancki serwis ceramiczny lub porcelanowy doskonale sprawdza się na co dzień, a przy okazji pełni funkcje dekoracyjne. Wśród stołowych barw niezmiennie króluje biel, która stanowi świetny wybór do aranżacji w różnych stylach. Biały talerz – płaski, głęboki, deserowy – zapewnia uniwersalny, szykowny anturaż dla licznych dań. Warto więc przyjrzeć się temu praktycznemu naczyniu, tak by wybrać model spełniający oczekiwania domowników.

Biały talerz klasyczny czy nowoczesny?

Klasyczny biały talerz to najczęściej model okrągły o gładkich lub subtelnie falujących krawędziach. Śnieżna biel najpiękniej prezentuje się na lśniącej ceramice, a zwłaszcza na najszlachetniejszym jej rodzaju – porcelanie. Producenci ceramiki dokładają wszelkich starań, by sygnowane przez nich naczynia były zarówno piękne, jak i bardzo solidne. Dlatego dostępne są też serwisy, które bez obaw można myć w zmywarce.

Równie ciekawie jak klasyczne naczynia prezentują się te w wersji modern. Biały talerz w stylu nowoczesnym może być zarówno okrągły, jak i kwadratowy czy prostokątny. Ten ostatni sprawdza się na przykład do serwowania sushi. Miłośnicy ciekawych, nietuzinkowych form również znajdą coś dla siebie – powstają talerze o opływowych formach, często asymetrycznych. To prawdziwe designerskie perełki, które na nowo określają charakter aranżacji kuchni.

Ceramika, porcelana i tworzywa sztuczne

Dobre wzornictwo to jedno – biały talerz musi być też wykonany z materiału wysokiej jakości. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na trzy:

  • Ceramika – znana od tysiącleci, powstaje z gliny wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze. Biały talerz ceramiczny wyróżnia się dużą solidnością, często ma lekko kremowy odcień. Popularne rodzaje ceramiki to między innymi kamionka, porcelit, fajans i oczywiście porcelana.
  • Porcelana – najszlachetniejszy gatunek ceramiki. Białe talerze porcelanowe powstają z materiałów najwyższej jakości, czarują elegancją, trwałością, a także śnieżnobiałym odcieniem. Są mniej odporne mechanicznie niż na przykład modele z kamionki, ale odpowiednio pielęgnowane służą przez lata i mogą stać się rodzinnymi pamiątkami.
  • Tworzywa sztuczne – nowoczesna alternatywa dla ceramiki. Talerze białe, które powstają z tworzyw sztucznych, mają jedną ogromną zaletę: nie tłuką się. Współczesne technologie produkcji pozwalają uzyskiwać eleganckie modele łudząco podobne do porcelanowych. Miłośnicy stylu modern powinni zwrócić uwagę na lekkie, solidne talerze z melaminy.

Białe talerze a styl aranżacji

Nie ma aranżacji, w której biały talerz by się nie sprawdził! Jednak w niektórych stylach wnętrzarskich jest to model szczególnie pożądany:

  • Styl prowansalski – śnieżnobiała porcelana o klasycznym dekorze, z koronkami i falującymi krawędziami, to wręcz wymarzony dodatek do aranżacji prowansalskiej. Już jeden biały talerz na stole pozwala przenieść się myślami do uroczego dworku wśród lawendowych pól.
  • Styl skandynawski – biel jest barwą podstawową we wnętrzach skandynawskich. Stanowi uniwersalne tło aranżacyjnych popisów, a także rozjaśnia i powiększa optycznie pomieszczenia. W kuchni skandynawskiej doskonale sprawdzają się białe talerze zarówno w wersji klasycznej, jak i te o bardziej awangardowych formach.
  • Styl glamour – w aranżacjach glamour wszelkie dodatki o lśniących, eleganckich powierzchniach są mile widziane. Dlatego białe talerze ceramiczne i porcelanowe powinny zagościć w kuchni, w której króluje styl glamour.

Klasyczny czy nowoczesny? To, jaki biały talerz wybrać, jest kwestią indywidualnych upodobań. Nie ma jednak wątpliwości, że biel na stole w każdej postaci czaruje ponadczasową elegancją i doskonale sprawdza się na co dzień. A dom zyskuje wspaniałe dekoracje!