Blaty fornirowane

Blaty fornirowane

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Blaty fornirowane-poradnik Westwing

Meble kuchenne drewniane mają szerokie grono zwolenników. Wykonane z drewna stoły, krzesła i kredensy są uniwersalnym elementem wystroju kuchni. Naturalna faktura materiału nadaje pomieszczeniu ciepły i przytulny charakter, łatwo też zaadaptować go do indywidualnego stylu wnętrza. Planując aranżację kuchni, warto sięgnąć również po nieco zmodyfikowaną wersję tradycyjnego surowca. W przypadku blatów kuchennych doskonałym materiałem może być fornir. Odpowiednio spreparowane i połączone z płytą pilśniową paski drewna dobrze się prezentują, a jednocześnie są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Blaty fornirowane to doskonały sposób na funkcjonalne wyposażenie kuchni!

 

Płyty fornirowane — co i jak

Fornir to cienkie paski drewna, przeważnie o grubości od 0,6 do 3 mm uzyskiwane przez mechaniczne skrawanie surowca. Płyty fornirowane powstają w wyniku połączenia pasków za pomocą kleju z cienką płytą pilśniową i sprasowania pod wysokim ciśnieniem. Do produkcji wykorzystuje się przeważnie lokalne gatunki drewna — na przykład dąb, buk, sosnę, jesion, ale w sprzedaży dostępne są także wyroby z palisandru i teki. Paski forniru mogą być łączone z różnymi materiałami bazowymi, takimi jak płyty MDF, płyty stolarskie, płyty wiórowe lub sklejka, co umożliwia produkowanie płyt fornirowanych o większej lub mniejszej grubości i optymalne zagospodarowanie dostępnej przestrzeni.

Blaty fornirowane — zalety

Wykonane z płyt fornirowanych blaty i fronty mebli coraz częściej pojawiają się w aranżacjach kuchni. Cieszą się dużą popularnością zarówno ze względu na walory użytkowe, jak i estetyczne:

  • Blaty i fronty fornirowane są bardzo odporne na odkształcenia. Materiał dopasowuje swoją objętość do wilgotności powietrza, dzięki czemu nie rozsycha się i nie pęka.
  • Blaty fornirowane mają idealnie gładką powierzchnię. Do ich produkcji używa się zawsze starannie wyselekcjonowanego surowca, przez co nie posiadają sęków lub nieregularności typowych dla naturalnego drewna.

Płyty z forniru są zabezpieczane wysokiej jakości lakierami, które zapewniają im odporność na działanie wody i wysokiej temperatury.
Blaty z forniru wyróżniają się bogatą i różnorodną kolorystyką. W zależności od zastosowanego gatunku drewna mogą przyjmować barwy od jasnożółtej, przez brązowo-czekoladową po pomarańczowo-czerwoną, a nawet czarną. Fornir jest też często dodatkowo modyfikowany i barwiony, co powoduje, że płyty pokrywają oryginalne, fantazyjne wzory, a niekiedy mają przecieraną fakturę lub są sztucznie postarzane.

Blaty fornirowane

Jak dbać o blaty fornirowane?

Dzięki odpowiedniej konserwacji blaty fornirowane posłużą w kuchni przez wiele lat. Ponieważ są dość podatne na zarysowania, podczas czyszczenia lepiej unikać ostrych gąbek z drutu. Warto zadbać o zabezpieczenie mebli odpowiednim lakierem. Do mycia blatów najlepiej nadają się wilgotna szmatka i woda z mydłem. Przy większych zabrudzeniach można również sięgnąć po detergenty — należy jednak unikać środków zawierających alkohol, amoniak lub rozpuszczalnik.

Blaty fornirowane to wysoka jakość wykonania i szeroka paleta kolorów. Wśród różnorodnych wzorów i kombinacji materiałów coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy klasyki, jak i nowoczesnego designu!

Nadchodzące promocje