Blaty kuchenne

Blaty kuchenne

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Blaty kuchenne-poradnik Westwing

Blaty kuchenne to jedne z najbardziej eksploatowanych powierzchni w domu – powinny być odporne na uszkodzenia mechaniczne, działanie detergentów, wilgoć, wysokie temperatury i kontakt z różnego rodzaju produktami spożywczymi. Bardzo ważne jest również to, żeby łatwo było utrzymać je w czystości, a przygotowywana na nich żywność nie była narażona na kontakt z brudem i bakteriami. Oprócz funkcjonalności liczy się również estetyka – blaty kuchenne definiują wygląd całej kuchni, dlatego muszą doskonale pasować do aranżacji wnętrza. Sprawdź jakie blaty najlepiej spełnią tak wysokie wymagania.

Ustal swoje priorytety

Wybierając blat kuchenny, trzeba najpierw zastanowić się, jakie jego właściwości są najważniejsze – niestety, nawet najwyższej jakości materiały nie spełnią wszystkich wymagań, dlatego trzeba określić priorytety.

Wilgoć. Dobrej jakości blaty kuchenne nie chłoną wody. Problemy zdarzają się tylko w wypadku blatów wykonanych z litego drewna, które mogą pękać i wypaczać się, oraz blatów ze złej jakości laminowanej płyty wiórowej. Bez odpowiedniego zabezpieczenia płyta będzie nasiąkać wodą i się odkształcać – użycie dobrej jakości impregnatu jest szczególnie ważne w pobliżu zlewu.

Wysokie temperatury. Materiały, z których wykonane są blaty kuchenne, różnią się stopniem odporności na wysokie temperatury. Tylko szkło, granit, ceramika oraz wysokiej jakości stal nierdzewna nie ucierpią na bezpośrednim kontakcie z rozgrzanym garnkiem lub patelnią. W przypadku innych blatów warto zaopatrzyć się w specjalne podkładki, na których można ustawić rozgrzane naczynia.

Uszkodzenia mechaniczne, na które narażone są blaty kuchenne, to przede wszystkim zarysowania i uderzenia ciężkimi przedmiotami. Najbardziej wytrzymałe są blaty granitowe, kompozytowe i wykonane ze stali nierdzewnej. Nigdy nie należy jednak kroić bezpośrednio na blacie, nawet najtwardszym – deska do krojenia jest niezbędna w każdej kuchni.

Higiena. Na blacie kuchennym przygotowuje się żywność – dlatego priorytetem musi być utrzymanie go w czystości. Najłatwiej dbać o blaty wykonane ze stali nierdzewnej, kompozytu lub szkła, łatwo umyć również blaty laminowane i kamienne. Najwięcej problemów sprawiają blaty ceramiczne, ze względu na nierówną powierzchnię i brud gromadzący się w fugach – wymagają one szczególnej uwagi podczas czyszczenia powierzchni.

Blaty kuchenne z drewna

Drewniane blaty kuchenne są bardzo piękne i nadają kuchni ciepły, przytulny charakter. Pokochają je wielbiciele stylu rustykalnego. Gatunki drewna najczęściej wykorzystywane do produkcji blatów to buk, dąb, sosna oraz drewna egzotyczne, takie jak mahoń lub tek. Są one twarde i odporne na uszkodzenia mechaniczne, stosunkowo łatwo się jednak zarysowują. Jak najlepiej dbać o blaty drewniane?

  1. Mniej więcej dwa razy w roku blat należy olejować. Łatwo sprawdzić, kiedy blat potrzebuje takiej pielęgnacji – wystarczy obserwować, jak zachowuje się na nim kropla wody. Jeśli robi się płaska, oznacza to, że drewno jest już bardzo wysuszone, jeśli jest kulista lub półkulista – blat jest nadal dobrze naolejony.
  2. Wszelkie zabrudzenia należy czyścić na bieżąco, żeby nie wniknęły one w strukturę drewna.
  3. Ślady przypalenia, na przykład po postawieniu na blacie gorącego garnka, można oczyścić za pomocą papieru ściernego. Następnie należy powierzchnię pokryć olejem. Powierzchnię blatu można w ten sposób odświeżać wiele razy, dlatego drewniane blaty są bardzo długowieczne.

Oprócz blatów olejowanych na rynku dostępne są również blaty drewniane lakierowane – nie są one jednak najlepszym wyborem do kuchni, ponieważ są bardzo łatwopalne. Trzeba również upewnić się, czy lakier, którego użyto do zaimpregnowania blatu, posiada atest spożywczy i można bezpiecznie przygotowywać na nim żywność.

Granitowe blaty kuchenne

Wśród dostępnych na rynku blatów kamiennych najlepszym wyborem są blaty granitowe. Są bardzo twarde i wytrzymałe na wszelkiego rodzaju uszkodzenia – właściwie niezniszczalne. Bardzo łatwo utrzymać je w czystości – wystarczy przetrzeć je delikatną ściereczką nasączoną wodą wymieszaną z płynem do mycia naczyń. Wadą blatów granitowych jest to, że są one zimne w dotyku, a ze względu na bardzo duży ciężar szafki kuchenne, na których mają być umieszczone blaty granitowe, muszą być specjalnie wzmocnione.

Stal nierdzewna – profesjonalizm w kuchni

Blaty kuchenneNajpopularniejszym materiałem, z którego wykonuje się blaty kuchenne do restauracji lub hoteli, jest stal nierdzewna. Takie blaty są nie tylko bardzo wytrzymałe, ale łatwo jest je również utrzymać w czystości. Doskonale pasują do nowoczesnej aranżacji i sprawdzą się dobrze w małej kuchni – lśniące powierzchnie działają jak lustra i optycznie powiększają wnętrze. Najlepiej zdecydować się na blaty ze stali ryflowanej lub matowej – polerowane powierzchnie są znacznie trudniejsze w utrzymaniu w czystości, widoczna jest na nich każda kropla wody, zarysowanie, a nawet odciski palców.

Blaty ze stali nierdzewnej można czyścić delikatnym detergentem lub specjalnym środkiem czyszczącym do stali. Trzeba używać do tego miękkiej ściereczki, ponieważ szorstka może zarysować powierzchnię. Dobrym pomysłem jest nacieranie blatu… oliwką dla dzieci. W ten sposób zachowa on gładkość i połysk.

Laminowane blaty kuchenne

Blaty kuchenne wykonane z pokrytej laminatem płyty wiórowej to najpopularniejsze rozwiązanie na rynku. Są tanie, wytrzymałe i dostępne w ogromnej ilości barw i wzorów. Łatwo jest je utrzymać w czystości – wystarczy miękka ściereczka i delikatny detergent. Dzięki odpowiednim impregnatom są również odporne na działanie wilgoci. Największą wadą blatów laminowanych jest to, że łatwo mogą się zarysować, a wtedy nie ma możliwości ich naprawy – trzeba wymienić całą powierzchnię.

Kompozyt – najwyższa jakość wśród blatów kuchennych

Kompozyt to specjalny surowiec wykonany z mieszanki naturalnych żywic epoksydowo-akrylowych. W świecie blatów kuchennych ten materiał najbardziej zbliża się do ideału – jest bardzo trwały, całkowicie wodoodporny, łatwy w czyszczeniu i nie wymaga żadnych dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych. Niestety, nie jest odporny na bardzo wysokie temperatury – nie wolno stawiać na nim garnków, a w pobliżu kuchenki musi być dodatkowo zabezpieczony taśmą termoizolacyjną.

Designerskie blaty kuchenne ze szkła

Szklane blaty kuchenne to nowość na rynku – dostępne są jedynie na zamówienie. Wykonuje się je z laminowanego szkła, dostępne są w wielu kolorach, mogą być lśniące lub matowe. Szklane blaty to rozwiązanie nie tylko dla wielbicieli nowoczesnego designu – łączą one względy estetyczne z praktycznymi. Są bardzo twarde i wytrzymałe, można stawiać na nich nawet rozgrzane naczynia wyjęte z piekarnika – szkło wytrzymuje temperatury do 400˚C.

Blaty kuchenne mogą odmienić charakter całej aranżacji – drewno stworzy w kuchni nastrój rustykalny, stal nierdzewna – nowoczesny, a szkło to doskonałe rozwiązanie do industrialnego wnętrza. Dlatego wybierając blaty, nie należy kierować się jedynie względami praktycznymi, równie ważny jest ich wygląd oraz odpowiednio dopasowane akcesoria. Gotowanie w kuchni, która jest bardzo funkcjonalna, ale nie podoba się gospodarzom, nigdy nie sprawi im przyjemności.

Nadchodzące promocje