Bombilla

Bombilla

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Bombilla-poradnik Westwing

Yerba mate, choć czasem nazywana herbatą, nie ma nic wspólnego z krzewem herbacianym. W Ameryce Południowej jest napojem tak popularnym jak herbata w Europie - jest prawdziwym panaceum na troski dnia codziennego, a jej picie stanowi powszechny rytuał społeczny. Wiadomo, że jako pierwsi odkryli ją Indianie Guarani z Paragwaju i początkowo stosowali ją jako środek leczniczy w szamańskich obrzędach. Zwyczaj spożywania yerba mate przetrwał wieki, rozpowszechnił się na całym świecie i stale zyskuje nowych popularyzatorów. Jest to jeden z fenomenów Matki Natury.

Yerba mate to susz z młodych liści wiecznie zielonego ostrokrzewu paragwajskiego rosnącego w Paragwaju, Urugwaju, Brazylii i północnej Argentynie. Ma właściwości pobudzające dzięki zawartości kofeiny. Yerba mate dodaje energii, działa stymulująco, poprawia koncentrację, rozjaśnia umysł. Ale trzeba się w niej rozsmakować. Pierwsze spotkanie z yerba mate może być wyzwaniem. Wieloletni miłośnicy tego napoju wspominają gorycz „pierwszego razu” i późniejsze stopniowe odkrywanie smaku i wyjątkowych właściwości południowo-amerykańskiego cuda.

Rytuał picia yerba mate

Podobno yerba mate można pić nawet ze szklanki, jednakże prawdziwy smak yerby i jej aromat docenia się naprawdę dopiero wówczas, gdy jest właściwie zaparzona i należycie podana. Indianie, mistrzowie ceremonii parzenia mate, wyzwalają moc naparu poprzez jego tradycyjne przygotowanie i rytuał wspólnego picia w kręgu, przy czym naczynie z rurką i naparem jest tylko jedno i przechodzi z rąk do rąk niczym fajka pokoju. Co ciekawe, powszechnie znana jest yerba podawana na gorąco, tymczasem Guarani praktykowali także mate terere,  czyli yerba mate pitą na zimno, „zaparzaną” lodowatą wodą.

Matero i bombilla, czyli tykwa i rurka

Żeby rozpocząć swą przygodę z yerba mate, warto zaopatrzyć się w akcesoria do jej przygotowywania i spożywania. Powinien to być dwuczęściowy komplet: naczynie do zaparzania yerba mate, zwane z hiszpańskiego matero oraz bombilla, czyli specjalna rurka do sączenia gotowego napoju. Ponieważ głównym zadaniem bombilii jest oddzielenie naparu od suszu, posiada na swym dolnym końcu sitko, które pełniąc rolę filtra doskonale służy temu celowi.

Bombilla dla każdej i dla każdego

Zarówno matero, jak i  bombilla występują w wielu odmianach. Aby wybrać odpowiednią bombille, należy wziąć pod uwagę jej długość i kształt oraz  materiał, z jakiego jest wykonana.

  • Bombilla ze stali nierdzewnej to najczęściej spotykany model. Właściwości stali nierdzewnej powodują, że bombilla nie ulega korozji, jest wyjątkowo trwała.
  • Bombilla ze stali niklowanej jest wyjątkowo estetyczna i stosunkowo trwała. Podobnie jak bombilla ze stali nierdzewnej posiada właściwości antykorozyjne.
  • Bombilla z alpaki ma charakterystyczny srebrzystobiały połysk, co sprawia, że wygląda wyjątkowo pięknie. Trwałością nie ustępuje swej stalowej siostrze.
  • Bombilla z bambusa to propozycja idealna dla zwolenników stylu eco. Jednakże pijąc yerbę przez bombillę z bambusa należy wziąć pod uwagę, że yerba może lekko zmienić smak, a dziurki filtra częściej mogą się zapychać.

Nadchodzące promocje