Bomboniera

Bomboniera

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Bomboniera-poradnik Westwing

Współcześnie bomboniera kojarzy się przede wszystkim z kartonowym pudełkiem pełnym czekoladek. Ułożone na złotej tacce, lukrowane przysmaki kuszą finezyjnymi kształtami i pieczołowicie zdobioną polewą. Tymczasem dawniej mianem bomboniery określano eleganckie naczynie, które służyło do przechowywania ciastek i cukierków. Moda na te ozdobne pudełka rozpowszechniła się w Europie w XVIII wieku. W każdym, szanowanym domu bomboniera stanowiła nieodłączną część porcelanowego serwisu, a jej pojawienie się na stole było jednym z najbardziej wyczekiwanych momentów obiadu — nie tylko przez dzieci. Może i dziś warto zainspirować się dawną tradycją i przywrócić degustacji słodkości nieco bardziej dekoracyjną oprawę? W końcu ważne jest nie tylko samo jedzenie, ale również sposób, w jaki zostało podane.

Bomboniera — miniaturowe dzieło sztuki

Bomboniera to niskie naczynie z przykrywką, najczęściej o zaokrąglonym kształcie, przypominające nieco dużą cukiernicę. Dawniej bomboniery wykonywano głównie z porcelany, fajansu i kryształu. Bogato dekorowane, nierzadko pozłacane pudełka pokrywały ręcznie malowane zdobienia, przedstawiające scenki rodzajowe oraz kwiatowe wzory. Często spotykanym elementem były też małe, rzeźbione nóżki. Niezwykły kunszt artystów widoczny był w każdym detalu. Ustawiona na kredensie bomboniera pełniła funkcję dekoracyjną, a podczas posiłków z dumą prezentowano ją na stole. Zabytkowe bomboniery wciąż można jeszcze znaleźć na targach staroci. Do starych wzorców nawiązuje też wiele wyrobów produkowanych współcześnie. Eleganckie pudełko na czekoladki to świetny sposób na urozmaicenie dekoracji stołu!

Bomboniera — słodkie ozdoby

Obecnie bomboniery w przeważającej większości wykonywane są ze szkła. Wiele modeli przypomina nieco wysokie, ozdobne słoiki. Ich przezroczyste ścianki umożliwiają efektowne wyeksponowanie zawartości pudełka. Warto zadbać nieco o walory estetyczne i potraktować czekoladki i słodycze jako materiał dekoracyjny! Do tego celu nadają się w szczególności kolorowe makaroniki. Można ułożyć je warstwami, tak aby tworzyły monochromatyczną kompozycję złożoną z poszczególnych odcieni tego samego koloru. Z kolei czekoladowe pralinki będą wyglądały jeszcze bardziej apetycznie, jeśli ustawimy je w małą piramidę. Wspaniałe tło dla słodyczy stanowią umieszczone wewnątrz naczynia ozdoby — laski cynamonu, zasuszony plasterek pomarańczy lub płatki kwiatów. Pokrywkę pudełka można dodatkowo przewiązać dużą kokardą. Elegancka bomboniera jest gotowa do postawienia na stole!

Stylowe pudełko na czekoladki to niezastąpiony dodatek do zastawy deserowej. Zamknięte w naczyniu słodycze dłużej zachowają swój wyborny smak, a ich degustowanie zamieni się w prawdziwy rytuał!

Nadchodzące promocje