Brytfanna ceramiczna

Brytfanna ceramiczna

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna ceramiczna-poradnik Westwing

Kuchnia to serce domu, dlatego ważne jest, aby była odpowiednio wyposażona. Smaczne zapiekanki, warzywa w sosie i inne wykwintne potrawy można zrobić w brytfannie ceramicznej. Naczynie to jest wielofunkcyjne, ponieważ może być alternatywą zarówno dla patelni do piekarnika, jak i naczynia żaroodpornego. Opinia, że brytfanna ceramiczna służy do przygotowywania dań dla co najmniej czterech osób nie jest prawdziwa. Można gotować w niej porcje nawet dla jednej osoby, ponieważ produkty posiadają różną wielkość. Warto wybierać modele z dołączoną pokrywką. Najlepiej szklaną, aby można było kontrolować danie bez konieczności podnoszenia pokrywy. Podpowiadamy, dlaczego brytfanna ceramiczna to naczynie, które zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających szefów kuchni, jak i miłośników gotowania!

Brytfanna ceramiczna

Brytfanna ceramiczna to naczynie przeznaczone do używania w piekarniku. Można w niej przygotowywać mięsa, zapiekanki, a nawet ciasta. Pieczenie w brytfannie jest zdrowe, ponieważ para wodna krąży w naczyniu, dzięki czemu nie odprowadza witamin na zewnątrz naczynia. Do pieczenia potraw nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu, ponieważ jedzenie nie przywiera do ceramicznej powierzchni. Co więcej, zaletą brytfanny jest fakt, że szybko się nagrzewa i pozostaje ciepła na długi czas. Każdy, kto choć raz skorzystał z brytfanny ceramicznej, na pewno nie może się bez niej obejść!

Brytfanna ceramiczna łatwa do czyszczenia

Brytfanna ceramiczna to naczynie, które łatwo można wyczyścić. W sklepach dostępne są modele przeznaczone do mycia w zmywarce. Jeśli jednak woli się umyć ją ręcznie, wystarczy zaopatrzyć się w standardowy płyn do mycia naczyń. Aby brytfanna ceramiczna mogła służyć w kuchni przez długi czas, najlepiej jest używać do niej odpowiednich narzędzi. Warto zakupić sztućce, na przykład łopatki, duże łyżki, które są wyprodukowane z drewna lub silikonu. Dzięki temu nie będą one ścierać powierzchni naczynia. Mimo tego, iż brytfanna ceramiczna to trwałe naczynie, odpowiednie dbanie o nią przedłuży jej żywotność.

Brytfanna ceramiczna – zalety i dodatki

Brytfanna ceramiczna to naczynie, które atrakcyjnie się prezentuje. W sklepach dostępne są modele w intensywnych kolorach lub stonowanych szarościach, czerni, bieli. Dlatego też nie trzeba przekładać potrawy do innego naczynia przed podaniem. Wystarczy zaopatrzyć się w podkładkę na stół, która uniemożliwi bezpośredni kontakt brytfanny z blatem stołu. Dzięki temu nie dojdzie do jego uszkodzeń pod wpływem wysokiej temperatury. Co więcej, przedmioty te posiadają atrakcyjny wygląd i można je dopasować do aranżacji stołu. Najpopularniejsze są podkładki zrobione z drewna lub metalu. Prezentują się minimalistycznie i elegancko. W sklepach dostępne są też plastikowe modele, lecz posiadają one mniejszą trwałość. Warto także mieć w zanadrzu rękawice kuchenne, które pozwolą na bezpieczne chwycenie naczynia. Najlepiej sprawdzają się materiałowe lub silikonowe modele.

Nadchodzące promocje