Brytfanna emaliowana

Brytfanna emaliowana

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna emaliowana-poradnik Westwing

Brytfanna emaliowana z żeliwa lub blachy to naczynie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. Przyda się do przyrządzania różnego rodzaju zapiekanek oraz potraw mięsnych. Brytfanny emaliowane są odporne na działanie wysokich temperatur i uszkodzenia mechaniczne, dlatego będą służyły w kuchni latami. Na co zwrócić uwagę, wybierając brytfannę? Dowiesz się z naszego poradnika!

Brytfanna emaliowana – żeliwna czy blaszana?

Emaliowana brytfanna żeliwna to naczynie najwyższej klasy, w sam raz nadające się do przyrządzania boeuf à la bourguignonne. Jest ciężkie i stabilne, bardzo wytrzymałe i pięknie prezentuje się na stole lub na kuchennej półce. Do przygotowywania takich dań jak słynna wołowina po burgundzku, najlepiej wybrać głęboką brytfannę z pokrywką.

Tradycyjna brytfanna blaszana pokryta emalią doskonale nadaje się do przyrządzania zapiekanek i pieczeni. Warto wybrać kolorową brytfannę w stylu retro z dwoma praktycznymi uchwytami. Podana w niej lasagna sprawi, że stół kuchenny będzie wyglądał jak z włoskiego filmu!

Brytfanny emaliowane w różnych kształtach i kolorach

Akcesoria kuchenne to nie tylko praktyczne narzędzia – powinny być one ozdobą wnętrza! Kolorowe naczynia lub komplet stylowych garnków to najlepsza dekoracja kuchni. W przypadku brytfanny wygląd jest szczególnie ważny, ponieważ często trafia ona również na stół jadalny. Warto więc upewnić się, że będzie ona pasować do aranżacji!

  • Wielbiciele stylu retro powinni zdecydować się na brytfannę blaszaną, pokrytą emalią w jasnym kolorze – świetnie sprawdzą się wszystkie odcienie pasteli. Można również wybrać brytfannę ozdobioną ludowym wzorem.
  • Do nowoczesnej aranżacji pasować będzie żeliwna lub blaszana brytfanna emaliowana w kolorze czarnym lub białym. Powinna mieć jednolitą, lśniąca barwę.
  • Do kuchni i jadalni w stylu skandynawskim warto wybrać brytfannę emaliowną w wesołym, nietypowym kolorze – na przykład zieloną lub niebieską. Szczególnie interesującym rozwiązaniem są naczynia malowane w geometryczne wzory.

Kiedy w kuchni zagości już brytfanna emaliowana, następny krok to przyrządzenie doskonałego dania – może to być lasagna, wołowina po burgundzku lub pieczony schab ze śliwką. Smak tych potraw to wystarczający powód żeby zaopatrzyć się w nową brytfannę!

Nadchodzące promocje