Brytfanna kamionkowa

Brytfanna kamionkowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna kamionkowa-poradnik Westwing

Naczynia kamionkowe są wykorzystywane w polskiej kuchni od wielu lat. Wykorzystywano je do kiszenia, przechowywania żywności, pieczenia i gotowania. Mocne i odporne na uszkodzenia nadawały się do każdego typu zadań. Z wyjątkowych właściwości kamionki możemy korzystać również dzisiaj. Dla wszystkich miłośników soczystych pieczeni i puszystych ciast idealnym dodatkiem do kuchni będzie brytfanna kamionkowa. To praktyczne akcesorium przyda się podczas codziennych kulinarnych wyzwań, świetnie sprawdzając się w każdej roli!

Kamionka — materiał na lata

Kamionka to materiał ceramiczny otrzymywany z gliny i piasku kwarcowego. Swój charakterystyczny brunatny kolor zawdzięcza warstwie soli kuchennej, którą posypywane jest każde naczynie przed włożeniem do pieca. Pod wpływem wypalania w wysokiej temperaturze (1200-1300°C) na powierzchni wyrobu tworzy się szklista glazura, nadająca przedmiotom kamionkowym określony kolor. Wyroby z kamionki są mocne i trwałe. Nie nasiąkają wodą, są odporne na działanie kwasów i uszkodzenia mechaniczne. Wykonane z naturalnego materiału naczynia tradycyjnie wykorzystuje się do kiszenia ogórków, przygotowywania zakwasu na żurek i wytwarzania smalcu. Doskonale sprawdzą się również podczas pieczenia.

Brytfanna z kamionki — zalety

Solidna i wytrzymała brytfanna z kamionki idealnie nadaje się do przygotowywania mięs, rolad i ciast. Naczynie równomiernie i szybko się nagrzewa, a przy tym jest odporne na przypalanie i znosi temperaturę nawet do 260°C. Brytfanna kamionkowa jest bardzo szczelna, dlatego bez przeszkód można przyrządzać w niej potrawy o półpłynnej konsystencji. Podobnie jak kiedyś często wykorzystuje się ją też do przechowywania jedzenia — na przykład kiszonej kapusty lub sosów. Ponieważ kamionka nie przyjmuje zapachów i nie wchodzi w reakcje z zawartymi w jedzeniu składnikami, w jednym naczyniu można przygotowywać bardzo różne rodzaje potraw. Patelnie i brytfanny kamionkowe mogą być niekiedy pokryte dodatkowo emalią. Gładka powłoka powoduje, że jedzenie nie przywiera do powierzchni, a naczynie można łatwiej wyczyścić.

Brytfanna z kamionki — jak ją wykorzystać

Brytfanny z kamionki poleca się w szczególności do przygotowywania pieczeni mięsnych i ryb. Z łatwością przyrządzimy w nich również pyszne zapiekanki i lasagne. Kamionkowe naczynie docenią wszyscy amatorzy słodkich wypieków. Stabilna forma nadaje się w szczególności do zapiekania tart owocowych z kruszonką oraz pieczenia ciasta drożdżowego — rosnące w tradycyjnym naczyniu ciasto nabiera idealnej konsystencji.

Niezależnie od walorów praktycznych brytfanny kamionkowe cenione są także ze względu na atrakcyjny design. Nieco staroświeckie naczynie będzie bardzo dobrze pasowało do kuchni w stylu rustykalnym lub cool country.

Nadchodzące promocje