Brytfanna kwadratowa

Brytfanna kwadratowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna kwadratowa-poradnik Westwing

Brytfanna to naczynie niezbędne w każdej kuchni. Można w niej z łatwością upiec różnego rodzaju mięsa i ciasta, a także makaronowe lub ziemniaczane zapiekanki. Do przygotowania tych ostatnich najlepiej sprawdzi się nietypowa brytfanna kwadratowa, która jest bardzo wygodna i praktyczna w użytkowaniu. Może być ona wykonana z różnych materiałów, takich jak: teflon, szkło żaroodporne, stal czy ceramika, ale najważniejszy w tym przypadku jest jej kształt, dzięki któremu cała potrawy upiecze się równomiernie i będzie estetycznie wyglądać.

Brytfanna kwadratowa — wykonanie

Brytfanna kwadratowa to bardzo wygodny i funkcjonalny produkt. W sklepach dostępne są kwadratowe brytfanny z różnych materiałów, ale najlepiej wybierać takie, które przede wszystkim długo utrzymują ciepłą temperaturę potrawy. W przypadku zapiekanych potraw podawanych najczęściej na stół w całości, jest to bardzo ważna cecha, która chroni danie przed szybkim wystygnięciem. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także brytfanna kwadratowa, w której można odczepić boki niczym w tortownicy. Sprawdzi się ona najlepiej do przyrządzania słodkich ciast lub aromatycznych, wytrawnych tart. Takie brytfanny wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej i pokryte nieprzywierającą połoką, która ułatwia zdjęcie obręczy bez uszkodzenia dania.

Brytfanna kwadratowa — lasagne z porem, ricottą i pomidorami

Do ugotowania w kwadratowej brytfannie przepysznej wegetariańskiej lasagne potrzebne będą:

  • Oliwa z oliwek
  • 2 cienko pokrojone pory
  • 2 cienko pokrojone czerwone cebule
  • 250g umytego i posiekanego szpinaku
  • 350g dobrej jakości ricotty
  • 1l sosu pomidorowego
  • 1 opakowanie makaronu lasagne, najlepiej z pełnego ziarna
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 75g świeżego, startego parmezanu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok1

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jednocześnie na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, wrzucić pory i cebulę i gotować przez 10 minut na średnim ogniu, następnie dodać szpinak i gotować, aż nie zmniejszy się jego objętość. Potem odstawić i lekko ostudzić i odcedzić nadmiar płynu. Teraz należy dodać do tych składników ricottę i wszystko wymieszać.

Krok2

W kwadratowej brytfannie rozprowadzić 1/4 sosu pomidorowego i pokryć go warstwą makaronu. Na niego nałożyć połowę porowego farszu z patelni i pokryć go 1/3 pozostałego sosu. Następnie powtórzyć warstwy makaronu i farszu, na który znowu należy nałożyć połowę pozostałego sosu pomidorowego. Na koniec położyć ostatnią warstwę makaronu skrapiając go resztą sosu

Krok3

Kulkę mozzarelli porwać na małe kawałki i ułożyć na górze lasagne, całość oprószyć parmezanem i wstawić do piekarnika na 45 minut, aż makaron się ugotuje ,a wierzchnia warstwa będzie złotobrązowa.

Brytfanna kwadratowa idealnie nada się do wykonania tego wspaniałego przepisu, który z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich domowników lub gości zaproszonych na kolację.

Nadchodzące promocje