Brytfanna na ciasto

Brytfanna na ciasto

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna na ciasto-poradnik Westwing

Ciasto drożdżowe z bakaliami, kruche z jabłkami, piernik staropolski, serniki – kto oprze się ich smakowi? Pieczenie ciast jest sztuką, lecz dziś zdecydowanie rzadziej wykorzystywaną. Domowe wypieki zostały wyparte przez smakołyki z cukierni i sklepów. Westwing zachęca do pieczenia ciast – nie ma nic wspanialszego niż kuchnia, która powoli przepełnia się zapachem pieczonej szarlotki lub ciasta czekoladowego. Takie aromaty oraz chwile, kiedy możemy rozkoszować się widokiem i smakiem jeszcze gorącego kawałka ciasta, są niezapomniane. Praktyczna brytfanna na ciasto pomoże osiągnąć spektakularne efekty podczas pieczenia ciast i placków. Westwing podpowiada, na co zwrócić uwagę przy wyborze brytfanny.

Brytfanna na ciasto zamiast blachy

Pieczenie ciasta w odpowiedniej formie ogrywa kluczową rolę. Wybór brytfanny wysokiej jakości znacznie zwiększa szanse na to, że przygotowywane przez nas wypieki będą udane. Nie trzeba korzystać z wagi elektronicznej i minutnika, by uniknąć zakalców! Do pieczenia ciast najlepiej nadają się brytfanny żeliwne i stalowe emaliowane oraz brytfanny ceramiczne. Dobre brytfanny do ciasta umożliwiają równomierne rozprowadzanie ciepła wokół masy, dzięki czemu wszystkie części ciasta pieką się w tym samym tempie. Ciasto z brytfanny będzie pięknie wyrośnięte i bardzo smaczne – brytfanny są zwykle wykonane z naturalnych materiałów, dzięki czemu nie wpływają na smak przygotowywanych w nich potraw. Emalie nawet w wysokich temperaturach nie wydzielają szkodliwych substancji.

Jak piec ciasto w brytfannie?

Brytfannę należy posmarować tłuszczem i ewentualnie posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej brytfanny można już wykładać masę na ciasto. Po jego upieczeniu wystarczy ciasto ostudzić. Ponieważ emaliowane brytfanny są zwykle estetyczne i ładnie ozdobione, ciasto można postawić na stole w brytfannie. Ułatwi to krojenie i podawanie ciasta. Jeśli chcemy podać ciasto na paterze, jego wyjęcie z brytfanny na ciasto nie będzie żadnym problemem – ciasto łatwo odłączy się od ścianek i dna brytfanny. Brytfanna na ciasto może służyć także do przygotowania mniej słodkich przekąsek – na przykład wytrawnych placków lub pasztetów.

Bryfanna na ciasto – zasady użytkowania

Brytfanny wykonane z wysokiej jakości surowców mają zwykle gładką powierzchnię, dzięki czemu brud nie wnika w pory emalii. Wszystkie zabrudzenia należy czyścić wodą z dodatkiem płynu do naczyń, ale nie poleca się ich szorować. Nie zaleca się płukać gorących brytfann zimną wodą.

Smak upieczonych w brytfannie na ciasto makowców, serników i biszkoptów będzie wyjątkowy. Wyroby cukiernicze nie mogą równać się z domowymi wypiekami! Czas piec ciasta!

Nadchodzące promocje