Brytfanna na muffinki

Brytfanna na muffinki

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna na muffinki-poradnik Westwing

Pomarańczowe, czekoladowe, cytrynowe, z makiem, owocami, orzechami – babeczki i muffinki to wspaniała, przepyszna alternatywa dla tradycyjnych ciastek i tortów! Chcesz zadbać o odpowiednią oprawę przyjęcia urodzinowego, chrztu, ślubu lub innej okazji? Upiecz pyszne muffinki! Aby zachwycały nie tylko smakiem, ale także pięknym kształtem, warto podczas ich przygotowania wykorzystać praktyczną brytfannę na muffinki! Brytfanna na muffinki sprawi, że pieczenie pysznych babeczek będzie szybsze i prostsze. Westwing wyjaśnia, jakie zalety ma brytfanna na muffinki i jak możemy sprawić, by samodzielnie przygotowane słodkości przypominały te z cukierni. Zainspiruj się z nami!

Brytfanna na muffinki – kształty i rozmiary

Brytfanna, czyli metalowe, płaskie naczynie kuchenne do pieczenia mięsa lub ciasta, kojarzy nam się głównie z przygotowaniem ciast i potraw na płaszczyźnie prostokąta. Forma do babeczek to blacha z okrągłymi wgłębieniami o płaskim dnie. W zależności od rozmiaru wgłębień i samej brytfanny, gniazd na muffiny może być 6, 12 lub 24. Muffinki z brytfann o mniejszych otworach mają zwykle 2 centymetry wysokości i 3 centymetry średnicy. Te z większych – 5 centymetrów średnicy i 3 wysokości. W zależności od pożądanej wielkości babeczek, możemy wybrać odpowiednią formę. Na przyjęcie dla dzieci lepiej przygotować mniejsze muffinki, dla dużych łasuchów – większe. Pamiętajmy, że nałożone do gniazd ciasto wyrośnie i babeczki osiągną rozmiary 1,5 do 2 razy większe od tych przedstawionych wyżej.

Brytfanna na muffinki – zalety pieczenia w formie

Przygotowanie babeczek w brytfannie sprawi, że wszystkie będą równomiernie wypieczone. Surowe ciasto można nakładać wprost do brytfanny, bo stal jest pokryta nieprzywierającą powłoką. Tam, gdzie to konieczne, formę można w prosty sposób posmarować tłuszczem, a do gniazd nałożyć kolorowe papilotki. Wypełnioną ciastem formę można z łatwością wstawić do piekarnika, a po jakimś czasie – również bez problemu – wyjąć z niego gotowe wypieki.

(Nie tylko) słodka moc babeczki

Babeczki są bardzo proste w przygotowaniu. Do ciasta można dodać składniki, które lubimy najbardziej. Prawdziwa zabawa zaczyna się, gdy muffiny są gotowe i chcemy je udekorować. Babeczki zwykle nie wymagają przystrojenia, a ich apetyczny kształt cieszy oczy, ale specjalne okazje wymagają specjalnej oprawy. Babeczki, które trafią na weselne stoły, warto ozdobić białą polewą i dekoracyjnymi perełkami, muffiny przygotowywane na urodziny – kolorową posypką, a na spotkaniu przyjaciółek świetnie sprawdzą się babeczki z lekkim kremem i kawałkami owoców. Mamy też dobrą wiadomość dla wszystkich tych, którzy wolą dania główne od deserów – w brytfannie na muffinki można z powodzeniem przygotowywać wytrawne babeczki, na przykład jajeczne, razowe, z suszonymi pomidorami, porem lub fetą.

Niezależnie od tego, czy wolimy babeczki słodkie, czy wytrawne, brytfanna na muffinki ułatwi ich przygotowanie. Życzymy smacznego!

Nadchodzące promocje