Brytfanna na płytę indukcyjną

Brytfanna na płytę indukcyjną

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna na płytę indukcyjną-poradnik Westwing

Brytfanna to funkcjonalne naczynie, które jest połączeniem wysokiego garnka z patelnią. Służy do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw — od wypieków po dania mięsne oraz rybne. Ma ona wiele zalet, dlatego cieszy się ogromną popularnością. Nowoczesne modele nie są przeznaczone wyłącznie do piekarników, kuchenek gazowych lub elektrycznych. Hitem na rynku są również brytfanny odpowiednie do użytku na płycie indukcyjnej. Podpowiadamy, dlaczego brytfanna na płytę indukcyjną to produkt, który zadowoli zarówno wymagających szefów kuchni, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem!

Brytfanna na płytę indukcyjną – czy na pewno?

Brytfanna na płytę indukcyjną jest chętnie wybieranym naczyniem. Jednak w sklepach często sprzedawane są produkty, które, mimo oznaczeń, nie nadają się na tego rodzaju płyty grzewcze. Dlatego też przed zakupem warto sprawdzić, czy konkretny model jest odpowiedni. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

  • Każda brytfanna na płytę indukcyjną powinna zawierać znak potwierdzający. To niewielki czerwony kwadracik z szarym obramowaniem, na którym widnieje charakterystyczny biały wzór przypominający spiralę grzewczą. Zazwyczaj umieszcza się go na dnie naczynia lub opakowania.
  • Brak znaku nie oznacza jednak, że brytfanna nie jest przystosowana na kuchnie indukcyjne. W takim wypadku należy przeczytać opis produktu, na którym informacja, do czego dany produkt jest przeznaczony, musi się znaleźć.
  • Warto pamiętać, że brytfanna na płytę indukcyjną ma dno, które posiada właściwości magnetyczne. Jeśli chce się mieć pewność, wystarczy przyłożyć magnes do podstawy naczynia. Jeśli go przyciągnie, oznacza to, że model jest przeznaczony na kuchnię indukcyjną. To szybki oraz wiarygodny sposób!

Jaka brytfanna na płytę indukcyjną?

Brytfanna na płytę indukcyjną powinna być wykonana z odpowiedniego materiału. Na kuchniach tego rodzaju można używać naczyń, których dno jest wykonane ze stali lub żeliwa. Dozwolone jest również stosowanie brytfann z dowolnego innego materiału, który jedynie w dnie ma na trwałe wprasowaną płytę wykonaną z któregoś z dwóch wspomnianych materiałów. Ważne jest również, aby brytfanna miała odpowiednią wielkość. Najlepiej, jeśli jest ona większa od wielkości palnika, ponieważ dzięki temu nagrzewa się jedynie spód naczynia. Warto zapoznać się z tymi zasadami przed użyciem brytfanny na płycie indukcyjnej.

Brytfanna na płytę indukcyjną – zalety

Brytfanna na płytę indukcyjną ma wiele zalet. Przede wszystkim umożliwia gotowanie z niewielka ilością wody, co zapobiega utracie witamin oraz mikroelementów z potrawy. Pozwala przygotowywać dania bez dodatku tłuszczu, dlatego pozwala stworzyć dania dietetyczne. Nowoczesne modele tego rodzaju brytfann mają praktycznie wyprofilowany rant oraz narożniki, dlatego zapobiegają naleganiu w nich żywności. Wpływa to na łatwiejsze czyszczenie naczynia. Jak widać, brytfanna na płytę indukcyjną to produkt, który warto mieć w swoim domu!

Nadchodzące promocje