Brytfanna do pieczenia gęsi

Brytfanna do pieczenia gęsi

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna do pieczenia gęsi-poradnik Westwing

Pieczona gęś to danie, które kiedyś przygotowywano na specjalne okazje. Gościło na szlacheckich stołach, ale także w domach na wsi. Dziś gęsinę przygotowuje się znacznie rzadziej, twierdząc, że jest to trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis i odrobinę motywacji. Przyda się także solidna brytfanna do pieczenia gęsi. Podpowiadamy, jak wygląda to naczynie i jak je wybrać.

Jaka brytfanna do pieczenia gęsi będzie najlepsza?

  • Brytfanna żeliwna to doskonały wybór. Naczynia wykonane z żeliwa są niezwykle trwałe — nie straszne im zarysowania, rdza i działanie kwaśnych płynów. Równomiernie się nagrzewają, a potrawy nie przywierają do ich ścianek. Dodatkową zaletą brytfanny z żeliwa jest fakt, że podczas rozgrzewania jej, wydziela się z niej cenne żelazo, które przenika do jedzenia i sprawia, że staje się jeszcze zdrowsze.
  • Brytfanna emaliowana wykonana jest z metalu. Dzięki temu szybko i równomiernie się nagrzewa. Jej zalety to przystępna cena oraz fakt, że można ją myć w zmywarce.
  • Brytfanna gliniana to powrót do dawnej tradycji pieczenia w tego typu naczyniach. Potrawy w niej przygotowane są beztłuszczowe i bardzo zdrowe. Warto jednak pamiętać, że przygotowywanie posiłków w takiej brytfannie wymaga wprawy.

Na co zwrócić uwagę kupując brytfannę?

Dobrze dobrana brytfanna do pieczenia gęsi będzie służyła lata. Dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę na podstawowe cechy naczynia. Najważniejsza jest pojemność — brytfanna musi być na tyle duża, żeby zmieściła się w niej nawet pięciokilogramowa gęś. Oznacza to, że pojemność naczynia powinna wynosić około 9 litrów. Równie istotna jest przykrywka dołączona do brytfanny. Warto sprawdzić czy jest dobrze dopasowana i szczelnie przylega go brzegów brytfanny. Uchwyty naczynia muszą być solidne, ergonomiczne i wykonane z materiału odpornego na działanie wysokich temperatur. Niektóre brytfanny wyposażone są w wewnętrzny ruszt, który pozwala na pieczenie mięsa bez tłuszczu.

brytfanna

Pieczona gęś — przepis

Składniki:

  • 1 młoda gęś (4,5-5 kg)
  • 1 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 główki czosnku
  • włoszczyzna
  • słoik powideł śliwkowych
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Umytą gęś nacieramy przyprawami wewnątrz i na zewnątrz (majerankiem tylko w środku).
  2. Do środka wkładamy ćwiartki obranych jabłek i nieobrane główki czosnku.
  3. Na dnie brytfanny układamy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i skórki jabłek i układamy gęś.
  4. Zamykamy brytfannę i zostawiamy na noc w lodówce.
  5. Gęś pieczemy około 3-4 godziny w temperaturze 140 stopni (przyjmuje się, że czas pieczenia gęsi jest zależny od jej wagi i wynosi 45 minut na każdy kilogram).
  6. Soki, które zebrały się na dnie brytfanny gotujemy z winem i powidłami – w ten sposób powstaje sos.
  7. Gęś można serwować z warzywami lub kluskami

Smacznego!

Nadchodzące promocje