Brytfanna teflonowa

Brytfanna teflonowa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna teflonowa-poradnik Westwing

Brytfanna to praktyczne naczynie, przydatne w każdej kuchni. Dzięki wydłużonemu kształtowi doskonale nadaje się do pieczenia mięs i ciast. Jej zalety docenią także wszyscy miłośnicy zapiekanek. Do wyrobu brytfann stosuje się różne rodzaje materiałów — między innymi stal, silikon i szkło żaroodporne. Do najbardziej popularnych naczyń należą jednak naczynia z teflonu. Duża wytrzymałość, praktyczny design, a także przystępna cena czynią z nich idealne dodatki do każdej kuchni. Jaka brytfanna teflonowa najlepiej sprawdzi się w kuchni i dlaczego warto z niej korzystać? Oto kilka wskazówek.

Brytfanna teflonowa — naczynie do zadań specjalnych

Brytfanna teflonowa ma wiele zalet. Gładkie dno powoduje, że jedzenie nie przywiera do powierzchni naczynia i można łatwo wyciągnąć z niego gotowy wypiek bez konieczności dzielenia na porcje. Dzięki doskonałym właściwościom izolacyjnym potrawy szybko się podgrzewają i długo utrzymują ciepło. Brytfanny z teflonu są też odporne na gwałtowne zmiany temperatury — jedzenie można przygotowywać bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika. Ponieważ teflonowa powierzchnia nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie ma żadnego wpływu na smak potraw, to samo naczynie można wykorzystywać do przyrządzania różnego rodzaju potraw. Korzystając z naczyń teflonowych należy jedynie pamiętać o używaniu silikonowych lub drewnianych sztućców — teflon łatwo ulega zarysowaniom.

Idealna brytfanna teflonowa

Przy zakupie brytfanny warto zwrócić uwagę na jej wykończenie. Kluczowe znaczenie ma grubość powłoki teflonowej. Im większa, tym bardziej odporne na ścieranie będzie naczynie. Dobre produkty zawsze posiadają odpowiedni certyfikat jakości. Ważne są również uchwyty brytfanny. Powinny być dobrze wyprofilowane i zrobione z materiału nieprzewodzącego ciepła — na przykład drewna lub bakelitu. Praktycznym rozwiązaniem są brytfanny wyposażone w ruszt. Dzięki nim mięso nie piecze się bezpośrednio w tłuszczu, więc jest zdrowe i lekkostrawne. Dużą popularnością cieszą się także brytfanny z podgrzewaczem. Umieszczona w brytfannie potrawa może być podana bezpośrednio na stół, gdzie przez cały czas pozostanie gorąca.

Brytfanna teflonowa do każdej kuchni

Nowoczesne brytfanny teflonowe są wyposażone w dno przystosowane do różnych rodzajów kuchenek. Bez problemu można korzystać z nich również na płytach indukcyjnych. Standardowe naczynia mają przeważnie około 30-40 cm długości, co umożliwia szybkie przygotowanie dużych, mięsnych rolad, ryb i ciast. Potrawy zawsze zachowują naturalny smak, są dobrze wypieczone i mają odpowiednią konsystencję. Teflon jest też bardzo łatwy w czyszczeniu. Podczas mycia brytfanny należy tylko unikać ostrych, drucianych gąbek, naczynie może być jednak myte w zmywarce.

Nadchodzące promocje