Brytfanna z rusztem

Brytfanna z rusztem

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna z rusztem-poradnik Westwing

Brytfanna z rusztem to naczynie, które przyda się wszystkim kucharzom amatorom w domowej kuchni. Dzięki niej upieczone w piekarniku mięso będzie kruche i soczyste. Z łatwością można także wykorzystać ją do upieczenia mięsa z sezonowymi warzywami, bo dzięki rusztowi nie będą pływać w tłuszczu, który wytopi się podczas pieczenia mięsa. Taka brytfanna nadaje się do przygotowania każdego rodzaju mięsa, będzie idealna do drobiu, ale także wołowiny, wieprzowiny czy nawet dziczyzny. Podpowiadamy, jaką brytfannę z rusztem wybrać i jak zrobić perfekcyjnego pieczonego kurczaka.

Brytfanna z rusztem — materiały

Najpopularniejsza brytfanna z rusztem wykonana jest najczęściej ze stali nierdzewnej, która jest bardzo wygodna w użytkowaniu. Stalowe naczynia są lekkie i odporne na wysokie temperatury, więc idealnie sprawdzają się jako brytfanny z rusztem.

Można kupić również brytfannę z rusztem wykonaną ze stali lub aluminium pokrytą powłoką teflonową, dzięki której potrawy nie przywierają do naczynia. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, jednak należy uważać jakich sztućców używa się do przekładania jedzenia z takiej brytfanny, ponieważ teflon jest wrażliwy na zarysowania. Najlepiej użyć wtedy drewnianych, plastikowych lub silikonowych narzędzi do przełożenia potrawy na talerz.

Emaliowana brytfanna z rusztem jest zwykle stalowa lub żeliwna i pokryta warstwą emalii. Można w niej nie tylko piec, ale też gotować i dusić jedzenie. Warstwa emalii jest dość delikatna, dlatego warto uważać na uszkodzenia mechaniczne naczynia. Po odpryśnięciu wierzchniej warstwy szybko może pojawić się rdza.

Perfekcyjny kurczak pieczony w całości na brytfannie z rusztem

Do zrobienia tego prostego, ale przepysznego dania potrzebne będą:

  • 2 kilogramowy kurczak
  • świeżo zmielone sól i pieprz
  • gałązki świeżego tymianku
  • cytryna podzielona na połówki
  • przekrojona na połowę główka czosnku
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 cebula dość grubo pokrojona
  • 4 marchewki pokrojone na kawałki
  • 1 koper włoski pokrojony w łódeczki
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie dania:

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni Celsjusza.

Krok 2

Teraz należy wyciągnąć ze środka kurczaka podroby, jeśli nie jest z nich oczyszczony i opłukać go wodą, usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie osuszyć z zewnątrz.

Krok 3

Potem przyprawić kurczaka od środka solą i pieprzem oraz nadziać go gałązkami świeżego tymianku, obiema połówkami cytryny oraz czosnkiem.

Krok 4

Po nadzianiu kurczaka aromatycznymi przyprawami warto natrzeć go z zewnątrz roztopionym masłem i oprószyć go solą i pieprzem

Krok 5

Następnie należy związać nóżki kurczaka sznurkiem a końcówki skrzydeł podwinąć pod spód.

Krok 6

Na brytfannie z rusztem ułożyć pokrojone marchewki i cząstki kopru włoskiego. Następnie należy je oprószyć solą i pieprzem oraz posypać listkami tymianku, na koniec wszystko skropić oliwą z oliwek i ułożyć na wierzchu wcześniej przygotowanego kurczaka.

Krok 7

Teraz brytfanna z rusztem powinna być wsadzona do piekarnika na około półtorej godziny. Po upływie tego czasu kurczak jest dobrze upieczony, a mięso można łatwo odkroić od kości.

Krok 8

Po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika, należy przełożyć go wraz z warzywami na duży talerz i przykryć na 20 minut folią aluminiową, a następnie pokroić i podawać.

Dobrze dobrana brytfanna z rusztem sprawi, ze każde mięso będzie smakowało wybornie, a pieczone z nim warzywa pozostaną kruchym i lekkim dodatkiem całego dania.

Nadchodzące promocje