Brytfanna żeliwna emaliowana

Brytfanna żeliwna emaliowana

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna żeliwna emaliowana-poradnik Westwing

Jan Brzechwa w swoim popularnym wierszu pod tytułem „Kaczka Dziwaczka” pisał „Pan kucharz kaczkę starannie piekł jak należy w brytfannie”. Nic dziwnego, że brytfanny są opiewane przez poetów! Trudno wyobrazić sobie bez nich wiele smacznych, tradycyjnie polskich potraw. Soczyste gołąbki, aromatyczne pieczenie, gulasze i zapiekanki smakują wyśmienicie, jeśli zostaną przygotowane w brytfannie, szczególnie żeliwnej i emaliowanej. Praktyczna brytfanna żeliwna emaliowana pomoże osiągnąć spektakularne efekty podczas pieczenia, smażenia, duszenia, zapiekania i gotowania. Westwing podpowiada, na co zwrócić uwagę przy wyborze brytfanny. Zainspiruj się z nami!

Brytfanna żeliwna emaliowana

Żeliwo to stop żelaza z węglem, który ma wiele właściwości przydatnych podczas gotowania. Dobre brytfanny umożliwiają równomierne rozprowadzanie ciepła. To sprawia, że smażenie i duszenie przebiega równomiernie, a przygotowywane jedzenie nigdy nie przywiera. Poza tym żeliwo długo pozostaje ciepłe, a wraz z nim przyrządzona potrawa. Żeliwne naczynia nadają się nie tylko do użytku na kuchenkach gazowych, ceramicznych i elektrycznych, ale także indukcyjnych. Żeliwo, dzięki zawartości żelaza, doskonale sprawdza się na płytach, które działają na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Potrawy przygotowane w brytfannach będą bardzo smaczne – brytfanny są zwykle wykonane z naturalnych materiałów, dzięki czemu nie wpływają na smak jedzenia. Emalie nie wydzielają szkodliwych substancji.

Praktyczne brytfanny żeliwne do każdej kuchni

Praktyczna brytfanna przyda się każdemu. Nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności kulinarnych, żeby przygotować w niej coś pysznego. Zapiekanki, pasztety, indyki, gęsi, perliczki, gulasze – niezależnie od tego, jakie dania lubimy najbardziej, powinniśmy wybrać brytfannę odpowiednich rozmiarów, najlepiej z pokrywką. Dzięki wygodnym uchwytom brytfannę można bez problemu przenosić z miejsca w miejsce. Brytfanny żeliwne emaliowane to jednak nie tylko praktyczne naczynie kuchenne, ale także stylowy dodatek, dzięki któremu kuchnia zyska na urodzie. Trwałe, kolorowe emaile pozwalają wybrać brytfannę idealnie pasującą do kuchennego wystroju.

Bryfanna żeliwna emaliowana – zasady użytkowania

Brytfanny pokryte wysokiej jakości emaliami mają zwykle gładką powierzchnię, dzięki czemu brud nie wnika w jej pory. Wszystkie zabrudzenia należy czyścić wodą z dodatkiem płynu do naczyń, ale nie poleca się ich szorować. Nie zaleca się także płukać gorących brytfann zimną wodą.

Nadchodzące promocje