Brytfanna

Brytfanna

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Brytfanna-poradnik Westwing

Brytfanna to doskonałe naczynie do przygotowywania mięs w całości, ale również do przygotowywania zapiekanek lub pieczenia ciast. Pieczone w niej potrawy są kruche i miękkie. Trzeba jednak pamiętać, że może być ona wykonane z różnych materiałów i ta, w której dobrze będzie się piekło mięso, nie będzie równie dobra do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej lub makaronowej. Podpowiadamy, z czego wykonane są dostępne brytfanny, czym wyróżnia się brytfanna do mięsa i którą wybrać, by najlepiej spełniała swoje funkcje.

Brytfanna szklana

Szklane naczynia żaroodporne nadają się zarówno do pieczenia mięs jak i zapiekanek, ale także ciast. Taka brytfanna może mieć prostokątny kształt i wtedy będzie świetnie nadawać się do zrobienia w niej, na przykład lasagne. Jest to zwykle dość płytkie naczynie, w którym można upiec również słodkie ciasto lub wytrawną tartę. W głębokim naczyniu z pokrywą o owalnym kształcie najlepiej jest piec mięsa. Będzie to idealna brytfanna do pieczeni z karkówki wieprzowej, którą można jeść zarówno na gorąco jak i na zimno.

Stalowa brytfanna z rusztem

Stalowa lub aluminiowa brytfanna z rusztem najlepiej sprawdzi się do pieczenia drobiu w całości lub do przygotowania soczystych nóżek i skrzydełek z kurczaka z chrupiącą skórką. Zwykle taka forma do pieczenia nie ma pokrywki w zestawie i jest dość płytka. Wykonana może być ze stali nierdzewnej lub z aluminium pokrytego nieprzywierającą powłoką z teflonu. Należy jednak pamiętać, że taka warstwa jest wrażliwa na wszelkie zarysowania. W związku z tym nie wolno nic kroić w takiej brytfannie, ani myć jej w zmywarce. Dzięki rusztowi dołączonemu do brytfanny mięso nie piecze się w tłuszczu, ponieważ spływa on na dół naczynia, co sprawia, ze danie jest zdrowe i lekkostrawne.

Gliniana brytfanna — garnek rzymski

Gliniana brytfanna, zwana także garnkiem rzymskim, bardzo dobrze nadaje się do pieczenia mięs, zapiekanek, a nawet chleba. Przed pieczeniem naczynie należy przez 15 minut moczyć w zimnej wodzie, glina łatwo ją wchłonie, a potem w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze stopniowo będzie ją oddawać. Dzięki temu można przygotowywać w takiej brytfannie dania bez dodatku tłuszczu, więc będą zdrowe i lekkostrawne, a zarazem kruche i miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz. Garnek rzymski może pęknąć przy gwałtownej zmianie temperatury, dlatego zawsze należy ją wkładać do zimnego piekarnika. To naczynie nie nadaje się do mycia w zmywarce, ani żadnymi detergentami. Czyści się je tylko wodą, a co jakiś czas trzeba wysterylizować garnek, napełniając go wodą i wsadzając do piekarnika. Brytfanna gliniana powinna grzać się z wrzącą wodą około pół godziny.

Brytfanna emaliowana

To najczęściej stalowe naczynie w całości pokryte emalią. Można używać go zarówno w piekarniku, jak i na płycie kuchennej. Dzięki temu jest to idealne naczynie do przygotowywania gulaszu lub innych mięsnych potrawek. Bardzo dobrze nadaje się także do pieczenia rolad wołowych w pysznym sosie. Duża, owalna, emaliowana brytfanna nazywana jest także często gęsiarką, ponieważ ze względu na jej pokaźne rozmiary łatwo upiec w niej nawet taką dużą potrawę jak gęś w całości.

Powłoka emaliowana ma również antyalergiczne właściwości, ponieważ jest gładka, dlatego też nie osadza się na niej brud ani bakterie. Dzięki temu łatwo się ją czyści. Emalia nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z przygotowywanymi potrawami, co jest jej ogromną zaletą. Brytfanny do mięsa i innych dań wykonane z tego materiału są trwałe, dlatego można cieszyć się ich użytkowaniem przez długi czas.

Aluminiowa brytfanna do mięsa

Aluminiowa brytfanna do mięsa jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych modeli. Zapewne za sprawą tego, że ma ona wiele zalet. Przede wszystkim aluminium doskonale przewodzi ciepło, a co za tym idzie, brytfanna równomiernie i szybko się nagrzewa, co pozwala zaoszczędzić energię. Dzięki szybkiemu przewodzeniu ciepła idealnie sprawdza się do przygotowywania delikatnych dań. Nowoczesne aluminiowe brytfanny do mięsa umożliwiają gotowanie z minimalną ilością wody, co zapobiega utracie witamin z dania. Dlatego też produkt ten będzie idealny dla osób, które dbają o zdrową dietę.

Żaroodporna brytfanna do mięsa

Żaroodporne brytfanny do mięsa zazwyczaj wykonuje się z wysokiej jakości szkła, które jest odporne zarówno na wysokie (+300 stopni Celsjusza), jak i niskie temperatury (-40 stopni Celsjusza). Istotnym aspektem jest fakt, że szkło żaroodporne nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością. Jest również odporne na substancje kwasowe, zasadowe oraz na korozję.

Żaroodporna brytfanna do mięsa jest przeznaczona nie tylko do pieczenia dań w piekarniku. Można jej używać również w kuchence mikrofalowej. Ma ona także oryginalny wygląd. Dzięki temu szklana brytfanna do mięsa pozwala wyeksponować potrawę, dlatego też warto serwować ją bezpośrednio na stole po wyjęciu z piekarnika. Jak widać, żaroodporna brytfanna do mięsa ma wiele zalet, dlatego jest przydatnym gadżetem do każdej kuchni!

Nadchodzące promocje