Bulionówki

Bulionówki

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Bulionówki-poradnik Westwing

Niewielka miseczka z dwoma uszkami nosi nazwę bulionówki. Podaje się w niej czyste, klarowne zupy takie jak barszcz czy bulion, oraz niektóre chłodniki i zupy kremy. To niewielkie lecz bardzo eleganckie naczynie pojawiło się na stołach już kilkadziesiąt lat temu. Dziś widuje się je nieco rzadziej, jednak nadal jest obowiązkowym wyposażeniem eleganckiej zastawy stołowej. Podpowiadamy, jak stosować i jak wybrać bulionówki.

Jak wybrać bulionówki

Bulionówki, jeśli nie są elementem serwisu obiadowego, mogą zostać dokupione oddzielnie. Jednak ważne, żeby korespondowały z aranżacją stołu i wystrojem wnętrza.

Na stole klasycznym najlepiej będą wyglądały białe, porcelanowe bulionówki z ozdobnymi uszkami. Na specjalne okazje można zachować naczynia ze złoconymi elementami.

Na co dzień lub na stół nowoczesny warto kupić proste, kolorowe bulionówki. Takie modele często mają uszka w nietypowych kształtach lub są malowane w wesołe wzory.

Jak serwować zupy w bulionówkach?

Bulionówki zawsze podajemy na talerzyku przykrytym serwetką. Ustawiamy naczynie tak, żeby uszka były ułożone równolegle do krawędzi stołu. Po prawej stronie, na nakryciu kładziemy łyżkę, której wielkość powinna być dostosowana do rozmiaru bulionówki. Do najmniejszych modeli można podać nawet łyżeczkę deserową.

Dodatki do zupy podanej w bulionówce powinny być serwowane na osobnym talerzyku, który stawia się z lewej strony.

Barszcz czerwony w sam raz do bulionówki

Barszcz czerwony kojarzy się z Bożym Narodzeniem, jednak w niektórych domach ta zupa gości znacznie częściej. Zwykle podaje się ją w bulionówkach.

Do zrobienia barszczu potrzebne będą: 1 kg buraków, pół selera, cały por, 2 cebule, 4 kwaśne jabłka, 5 łyżek octu, przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.

  1. Buraki przekrojone na połówki i wrzucić do garnka, zalać zimną wodą.
  2. Wrzucić obranego selera i całe cebule oraz liście buraków i por (najlepiej związane).
  3. Gdy wywar się wlać ocet i gotować, aż buraki staną się miękkie.
  4. Gdy buraki będą już miały odpowiednią miękkość, dodać połówki lub łupinki jabłek i odstawić wywar na kilka godzin (najlepiej na noc).
  5. Następnego dnia należy ponownie postawić wywar na gazie. Przedtem jednak trzeba wyjąć z niego buraki, zetrzeć je na tarce i ponownie wrzucić do zupy. Pod sam koniec gotowania do barszczu dodajemy pieprz i starte dwa ząbki czosnku.

Nadchodzące promocje