Podziel się

Ciasto na włoską pizzę

 

To łatwy przepis na ciasto do prawdziwej włoskiej pizzy, oczywiście w ramach oszczędności czasu i własnych rąk, możemy zagnieść je w mikserze używając końcówki w kształcie haka. Z tych składników otrzymamy dwa placki o średnicy około 30 cm.

Ciasto na włoską pizzę

Ciasto na włoską pizzę

„Ciasto musi być cieniutkie i chrupiące, dlatego pieczemy je krótko w najwyższej temperaturze, jaką może osiągnąć piekarnik. Włosi do pizzy używają specjalnej mąki typu 00, którą można kupić także w większych supermarketach w Polsce. Jej alternatywą jest mąka standardowa typu 450. Będąc we Włoszech warto zaopatrzyć się tamtejszą mąkę, która pozwoli nam cieszyć się prawdziwą włoską pizzą jeszcze długo po powrocie do własnego kraju”.

sezonnasmak.pl

 

Ciasto na włoską pizzę

Składniki

*

7 g suchych drożdży
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

1. W misie miksera drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy całość na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę i wyrabiamy specjalnym hakiem do ciast drożdżowych ok. 15 minut. Można je też wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto formujemy w kulę, natłuszczamy je lekko oliwą, którą smarujemy też misę miksera (lub miskę w której będzie rosnąć ciasto), przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Po wyrośnięciu ponownie krótko zagniatamy ciasto i wykładamy je na blachę do pieczenia lub podziurkowaną, specjalną formę do pizzy, wysmarowaną oliwą. Ciasta nie wałkujemy, aby nie wygnieść z niego pęcherzyków powietrza, starajmy się raczej lekko je rozciągać palcami, tak jakbyśmy obracali w dłoniach talerz. Odstawiamy na czas przygotowania przybrania.
Pamiętajmy, że ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i dopiero wtedy nakładamy pozostałe składniki.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (bez termoobiegu) około 10-12 minut. Spód powinien być upieczony a brzegi apetycznie przyrumienione.

 

Ciasto na włoską pizzę

 

Produkty, które mogą przydać się podczas przygotowania ciasta na pizzę włoską

Navigation-RECIPES-HP_PL

Aktualne promocje

Nadchodzące promocje