Dekoracje potraw

Dekoracje potraw

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Dekoracje potraw-poradnik Westwing

Mogłoby się wydawać, że najważniejszy w każdej potrawie jest smak. Coraz częściej jednak konkuruje z nim wygląd dania, ponieważ to pierwszy element, na podstawie którego zostaje ono ocenione. Udekorowana potrawa lub naczynie podnosi jakość jedzenia. Dekoracje potraw nie są jedynie domeną zawodowych kucharzy, ponieważ można je wykonać także w domu. Wystarczy odpowiedni pomysł i narzędzia!

Dekorowanie potraw krok po kroku

Upiększanie dań to sztuka, która nazywana jest garnirowaniem. Kluczem do idealnej dekoracji potraw jest pobudzenie trzech kluczowych zmysłów człowieka: smaku, wzroku i zapachu. Wykonując dekoracje z warzyw i owoców należy pamiętać, że muszą być one świeże, aby przez długi czas mogły atrakcyjnie wyglądać na stole.

  • Desery — wiosną i latem do dekorowania potraw najlepiej wykorzystać sezonowe owoce: maliny, truskawki, porzeczki i jeżyny. Zimą można zdecydować się na kolorowe posypki, miniaturowe galaretki i kruche ciasteczka.
  • Dania mięsne i sałatki — w przypadku mięs i sałatek jadalna dekoracja potraw najczęściej robiona jest z warzyw. Doskonałym materiałem dekoracyjnym jest pokrojona na cienkie plastry cebula, papryka, pomidor i rzodkiewki oraz gałązki ziół. Potrawy na bazie mięsa mielonego i gulaszów można podać w wydrążonych warzywach: dyni, kabaczku i cukinii.

Dekoracje potraw mogą być też wspaniałym pomysłem na ozdobienie świątecznego stołu!

Dekoracje potraw dla dzieci

Aby zachęcić dzieci do jedzenia, wystarczy podać im potrawy, które ciekawie wyglądają. Warto pamiętać, że to, co jest oryginalne i atrakcyjne dla dorosłych, niekonieczne spodoba się dzieciom. Rodzice mogą zamieścić w dekoracji na przykład szpinak, który jest zdrowy, a dzieci zjedzą go jako element ozdoby, choć gdyby był podany osobno pewnie by się na to nie zdecydowały. Ciekawym pomysłem na przekąskę dla dzieci są „biedronkowe bagietki„.

Niezwykle prosty i szybki sposób wykonania „biedronkowych” kanapek:

  1. Należy pokroić bagietkę na małe kromki, a następnie posmarować każdą z nich twarożkiem.
  2. Pomidorki koktajlowe trzeba przekroić na pół.
  3. Połówkę pomidorka należy położyć na bagietce.
  4. Następnie jak najmniejsze oliwki umieszczamy przed pomidorkiem. Będą one pełnić funkcję głowy biedronki.
  5. Kolorowe biedronki są gotowe do zjedzenia przez dzieci!

Wielkanocne dekoracje potraw

Dekoracje potraw są popularne w okresach świątecznych, w szczególności w czasie Wielkanocy. Upiększa się wtedy koszyczki i pisanki oraz talerze. Najczęściej tworzy się dekoracje z jajek. Można z nich stworzyć kurczaczki, króliczki lub przekroić jajko na pół i jego wnętrze udekorować majonezem z pietruszką.

Czym byłyby ciasta bez dekoracji? Zapewne nie smakowałyby tak wspaniale, gdyby nie posiadały lukrowych zdobień. Jednak nie zawsze trzeba wykonywać oczywiste kremowe dekoracje. Można stworzyć również eleganckie i mniej oczywiste dodatki do ciast, które zrobią ogromne wrażenie na gościach. Ciekawym pomysłem jest udekorowanie świątecznego ciasta lub deseru za pomocą czekoladowego plastra miodu lub siatki wykonanej z karmelu.

Dekoracje potraw — narzędzia do tworzenia dekoracji

Dekorowanie potraw to prosta sztuka, jeśli jest się w posiadaniu kilku niezbędnych narzędzi.

  • Nóż do spirali – dzięki niemu można wycinać z warzyw niesamowite kształty. Szczególnie polecany jest do marchwi, ogórków, ziemniaków oraz białej rzodkwi. Jego ostrze jest obrotowe i wykonane zazwyczaj ze stali nierdzewnej, dlatego może służyć w kuchni przez wiele lat.
  • Noże faliste – są wykonane z wyprofilowanej stali. Kawałki warzyw i owoców obierane tym nożem uzyskują falisty kształt.. Dekoracje wykonane w ten sposób wyglądają atrakcyjnie w sałatkach i surówkach.
  • Łyżeczka do wydrążania kulek – wygląda jak klasyczna łyżeczka, jednak jej brzegi posiadają ostrze, które umożliwia wbicie się w warzywo lub owoc i wydrążenie z niego kulek. Bardzo popularną dekoracją są kulki wydrążone z arbuza lub melona. Świetnie komponują się z lodami i deserami.
  • Foremki do wykrajania pieczywa – produkty te przydadzą się w każdym domu. Foremki do wykrajania pieczywa to metalowe kwadraty o zaostrzonych brzegach, dzięki którym można wycinać różne kształty. W taki sposób łatwo stworzyć oryginalne koktajlowe kanapki. Mogą one także służyć do codziennego tworzenia przekąsek dla dzieci.
  • Temperówka – służy do tworzenia dekoracji z surowej marchewki, pietruszki i białej rzodkiewki. Umożliwia cięcie warzyw w spirale, z których można robić oryginalne girlandy.
  • Dłuto karbowane – może być uformowane w kształt litery „U” lub „V”, umożliwia rzeźbienie w warzywach, pieczeniach i owocach. Pozwala nadać zaserwowanemu jedzeniu dowolną formę.

Dekorowanie potraw — kulinarne inspiracje w Westwing

Podczas posiłku ważne jest nie tylko to, jakie dania podajemy na stół, ale też sposób, w jaki zostały podane. Nakrywając do stołu, warto zadbać o elegancki obrus i serwetki oraz ozdobne akcesoria — lampiony, stroiki i suszone kwiaty. Ozdobę może stanowić również samo jedzenie. Oryginalna dekoracja potraw zaostrzy wszystkim apetyt, zachęcając do wspólnego posiłku. Strona Westwing to niewyczerpane źródło informacji, dzięki któremu z łatwością przygotujesz pyszne i efektownie wyglądające potrawy. W Poradniku Westwing codziennie prezentujemy setki pomysłów związanych z aranżacją wnętrz, zakupem mebli i akcesoriów, a także prezentacje z cyklu „Zrób to sam”. Na naszych stronach znajdą coś dla siebie zarówno zapaleni majsterkowicze, jaki miłośnicy kulinarnych przygód. Pyszne, inspirujące przepisy zachęcą domowników do wspólnego gotowania i poznawania dań z całego świata. Przekonaj się, jak proste i przyjemne może być przygotowywanie i dekorowanie potraw! Zarejestruj się na naszej stronie i odkryj nowe źródła inspiracji!

Nadchodzące promocje