Dekorowanie tortów

Dekorowanie tortów

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Dekorowanie tortów-poradnik Westwing

Aromatyczne kakao, biszkopty nasączone ponczem, puszysta bita śmietana, krem czekoladowy, owoce, lukier i dodatki – niezależnie od tego, jakie torty lubimy najbardziej, nie sposób im się oprzeć. Tort to swoista poezja smaku, która zachwyca nas podczas ważnych uroczystości. Smakowite torty towarzyszą rocznicom, ślubom, chrztom i przyjęciom urodzinowym. Doskonały tort powinien nie tylko wspaniale smakować, ale także wyglądać.

Każdy, kto próbuje samodzielnie przygotować tort, wzbija się na wyżyny kulinarnej sztuki. Misterna kremowo – biszkoptowa konstrukcja to dopiero początek apetycznej, słodkiej drogi. W przypadku tortów bardzo ważną rolę odgrywa sposób ich dekoracji. Misterne zdobienia będą cieszyć oczy smakoszy, a wypracowana dedykacja ucieszy solenizanta, jubilatkę czy młodą parę.

Dekorowanie tortów – akcesoria

Aby stworzyć tortową kompozycję, jaką podpowiada nam wyobraźnia, powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria, które ułatwią nam pracę i sprawią, że dekorowanie tortów będzie przyjemną zabawą.

  • Tylki, adaptery i woreczki cukiernicze: te trzy elementy umożliwią nam sprawne robienie fantazyjnych wzorów z lukru i kremu. Woreczki napełnione lukrem lub kremem mogą być używane z samymi tylkami lub z adapterem i tylką. Wystarczy obciąć rożek woreczka i wsunąć wybraną tylkę. Adapter pełni funckję „gwintu” i znacznie ułatwia pracę, bo pozwala na wymianę końcówek (tylek) bez konieczności wymiany woreczka. Wzory na torcie zależą od kształtu otworu w tylce. Może to być gwiazdka (tworzy gwiazdki, kwiatki, zygzaki), kółko (tworzy linie, kropki, napisy) albo listek.
  • Szpryce z końcówkami: z powodzeniem zastąpi woreczek cukierniczy. Zwykle składa się z przezroczystego pojemnika na lukier, tłoka jak w strzykawce i wymiennych końcówek z różnymi otworami, dzięki którym na torcie można malować kokardki, muszelki, liście oraz tworzyć napisy.
  • Szpachle i szpatułki dekoratorskie: pomogą wyrównać lukier na torcie, rozprowadzić i wygładzić kremy, polewy oraz masy.
  • Formy do lukrowych ozdób: przypominają foremki do lodów. Mają zagłębienia w różnych kształtach, które napełnia się lukrem. Kiedy lukier zastygnie, ozdoby można układać na torcie. Za pomocą specjalnych form do lukru można także dekorować boki tortów.
  • Wykrawaczki: wykrawaczki o różnych kształtach pomogą stworzyć lukrowe, fantazyjne dekoracje. Wystarczy rozwałkować masę cukrową lub marcepan i wyciąć pożądany kształt wykrawaczką.
  • Pisaki (flamastry): sprawdzą się podczas pisania dedykacji, imion oraz tworzenia zabawnych rysunków na lukrowanych powierzchniach.

Dekorowanie tortów – dodatki

  • Barwniki: dzięki jadalnym barwnikom spożywczym dekorowanie tortów zyskuje nowy wymiar. Barwnikami możemy kolorować masy cukrowe i marcepan, tworzyć tęczowe rysunki na powierzchni tortów.
  • Posypki: w bardzo efektowny sposób pozwolą udekorować torty na przyjęcia urodzinowe dzieci. Posypki mogą mieć kształt pałeczek, konfetti, kryształków, perełek, maczku. Powierzchnię tortu można także posypać jadalnym brokatem.
  • Jadalne naklejki: delikatnie dociśnięte do dekorowanego ciasta zachwycą każdego jubilata! Naklejki to specjalnie przygotowana masa cukrowa z bajkowym nadrukiem. Taki tort to początek świetnej zabawy!
  • Świeczki: zdmuchiwanie świeczek to najważniejszy moment urodzin! Jeśli chcemy, by urodzinowe życzenie na pewno się spełniło, wybierzmy dostępne świeczki: proste i kolorowe, te w kształcie cyfr lub nawet w kształcie ulubionych postaci z bajek!

Akcesoriów, które pomagają stworzyć niezapomnianą dekorację tortu jest tyle, ile pomysłów! Tworzenie takich jadalnych ozdób to prawdziwa sztuka. Ważny jest także sposób podania słodkiego dzieła – przede wszystkim powinno prezentować się okazale. Tort warto podać na paterze lub dużym talerzu. Koniecznie należy także przygotować specjalną łopatkę do serwowania ciasta. Gościom podajemy talerzyki i widelczyki do ciasta lub małe łyżeczki. Smacznego!

Nadchodzące promocje