Deser w pucharkach

Deser w pucharkach

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Deser w pucharkach-poradnik Westwing

Przygotowanie deseru daje duże pole do popisu umiejętności kulinarnych. Danie deserowe wcale nie musi być skomplikowane ani trudne do zrobienia! Wystarczy prosty przepis i szczypta wyobraźni. Efektownym pomysłem na podanie słodkości po posiłku jest deser w pucharkach. To elegancki sposób serwowania deserów, który zachwyci domowników i gości.

Dania deserowe serwowane w pucharkach pięknie się prezentują. Naczynia do deserów umożliwiają też podanie porcji o idealnej wielkości. Czy będą to lody, owoce z bitą śmietaną, czy deser warstwowy według własnego pomysłu – jedzenie go z eleganckiego pucharka jest wygodne i przyjemne. Skorzystaj z naszych inspiracji i przygotuj pyszny deser w pucharkach!

Pucharek do deserów

Pucharek do serwowania deserów ma około 200–300 ml pojemności. Jego kształt jest zbliżony do miseczki na niskiej nóżce lub do kieliszka o szerokiej czaszy. Pucharek jest najczęściej wykonany z przejrzystego szkła lub kryształu. Dzięki temu zawartość pięknie się prezentuje i wygląda naprawdę pysznie! Pucharek może mieć zupełnie prostą formę – najlepiej zdobi go bowiem sam deser. Ścianki naczynia są dość grube, co pozwala zachować temperaturę dania. Jest to szczególnie ważne w przypadku pucharków lodowych i włoskiego deseru tiramisu.

Deser lodowy w pucharkach

Idealnym deserem na lato jest pucharek lodowy. Najprostsze przepisy na deser lodowy w pucharku to lody z owocami albo z bakaliami, które można dodatkowo ozdobić bitą śmietaną, polewą w ulubionym smaku i kolorową posypką. Przepisy na desery lodowe zawierają też rurki waflowe, cienkie wafelki albo kruche ciasteczka. W taki sam sposób można serwować same owoce, pokrojone w wygodne do jedzenia cząstki, albo kolorowe galaretki.

Deser w pucharkach: tiramisu

Bardzo popularnym deserem podawanym w pucharkach jest włoskie tiramisu. Składa się ono z biszkoptu nasączonego espresso i likierem amaretto, na który nakłada się warstwę kremu z lombardzkiego serka mascarpone i posypuje kakao. Tiramisu w pucharkach przygotowuje się następująco:

  1. Mocną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia i wystudzić. Następnie dodać do niej likier migdałowy amaretto. Z powodzeniem można go zastąpić innym słodkim alkoholem, na przykład likierem czekoladowym.
  2. Przygotować krem: utrzeć żółtka z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, a następnie sztywną pianę ubitą z białek jaj.
  3. Zanurzać biszkopty w kawie i układać na dnie pucharków.
  4. Na biszkopty nałożyć porcję masy, a na nich kolejną warstwę biszkoptów.
  5. Na wierzchu ułożyć warstwę kremu i przyprószyć ją kakao albo płatkami gorzkiej czekolady.

Większą porcję tiramisu można przygotować na blasze do pieczenia i serwować porcje deseru na talerzykach do ciasta. Dokładne proporcje produktów do tiramisu można znaleźć na kulinarnych blogach i stronach internetowych. Przepis jest też zwykle podany na opakowaniu serka mascarpone.

Deser w pucharkach: kulinarne inspiracje

W pucharkach najlepiej prezentują się desery warstwowe. Na lato polecamy lżejsze dania deserowe à la tiramisu, na przykład biszkopt przekładany bitą śmietaną (lub jogurtem) z truskawkami. Śmietankowy krem bardzo dobrze smakuje też w połączeniu z innymi świeżymi owocami, gęstymi musami owocowymi i galaretką. Smakowity deser w pucharkach może się składać z najróżniejszych składników i ulubionych dodatków – ograniczeniem jest tylko wyobraźnia!

Nadchodzące promocje