Deska do krojenia

Deska do krojenia

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Deska do krojenia-poradnik Westwing

Deska do krojenia to dość niepozorny element wyposażenia kuchni, ale na co dzień trudno się bez niej obejść. Nawet posiadacze specjalnych, odpornych na zarysowania blatów starają się mieć pod ręką przynajmniej jedną, zwykłą deskę, która pozwoli uniknąć niepotrzebnego bałaganu w kuchni i umożliwi łatwe przeniesienie jedzenia.

Podczas zakupów na wybór deski do krojenia z reguły nie poświęca się wiele czasu. Tymczasem, choć poszczególne modele nie wiele różnią się wyglądem, materiał, z jakiego są wykonane ma decydujący wpływ na przyszłe użytkowanie i konserwację. Najczęściej w kuchni przydaje się kilka różnych akcesoriów, gdyż poszczególne typy desek lepiej lub gorzej sprawdzają się przy krojeniu danego typu składników. Mniej reprezentacyjne egzemplarze mogą zostać schować w szafkach, a ta deska do krojenia, która lepiej dopełnia wystroju kuchni, powinna zostać powieszona w widocznym miejscu.

Drewniana deska do krojenia

Tradycyjne i trwałe. Deski wykonane z drewna nie tępią noży i zapewniają dobrą stabilizację podczas pracy. Ich jedna i druga strona ładnie się prezentują, gdyż drewno samoczynnie się zasklepia, likwidując powstające przy krojeniu drobne nacięcia. Drewniana deska do krojenia posiada też naturalne właściwości antybateryjne. Z drugiej strony surowiec ten bardzo szybko wchłania wodę, w której mogą potencjalnie znajdować się zarazki, więc korzystanie z drewnianej deski wymaga każdorazowo dokładnego jej wyczyszczenia i przetarcia do sucha. Duże znaczenie ma rodzaj materiału ― deska do krojenia wykonana z twardszego drewna jest bardziej wytrzymała i ma mniej porowatą strukturę, dzięki czemu wolniej wchłania płyny. Najlepsze gatunki to: dąb, buk i grab, a także heban, bambus i kokos. Niewątpliwą zaletą drewnianych desek jest przystępna cena.

Deska do krojenia z tworzywa sztucznego

Proste i uniwersalne deski. Najczęściej produkuje się je z lekkiego plastyku, dzięki czemu są poręczne i łatwo nimi manewrować. Bez problemu można utrzymać je w czystości, ponieważ nadają się do mycia w zmywarce. Są dość miękkie, więc nie tępią noży, ale też nie posiadają naturalnej ochrony przed zarysowaniem, przez co łatwo się niszczą. Częściej niż w przypadku drewnianych desek stosuje się w nich jednak różne praktyczne rozwiązania, na przykład składane boki, rowki zapobiegające spływaniu płynów lub anytpoślizgowe podkładki. W sprzedaży dostępne są również specjalne elastyczne maty do krojenia, umożliwiające wygodne zagięcie brzegów i bezpiecznie przeniesienie pokrojonych składników do garnka.

Deska do krojenia ze szkła

Eleganckie i praktyczne. Deski ze szkła szczególnie cenione ze względu na swoje walory dekoracyjne, ale to również bardzo trwałe i praktyczne produkty. Hartowane szkło, pokryte specjalną powłoką, nie nagrzewa się pod wpływem wysokich temperatur oraz jest higieniczne i łatwe w utrzymaniu (m.in. można je myć w zmywarce). Ze względu na dużą twardość szklane deski są odporne na zarysowania. Niestety z tego samego powodu przyśpieszają tępienie się noży. Używając takiej deski do krojenia należy więc zawsze pamiętać o regularnym ostrzeniu akcesoriów do krojenia. Umieszczona na blacie deska z hartowanego szkła dobrze zabezpiecza jego powierzchnię przed gorącymi garnkami.

Deska do krojenia — czyszczenie

Korzystając z deski do krojenia, warto mieć na uwadze kilka podstawowych zasad, dzięki którym będziemy przygotowywać posiłki w czysty i bezpieczny sposób:

  1. Niezależnie od typu materiału każda deska do krojenia powinna być dokładnie wymyta ciepłą wodą z mydłem (lub jeśli to możliwe płynem do mycia naczyń) zaraz po jej użyciu, a raz na jakiś czas odkażona wodą z octem. Deskę drewnianą można zdezynfekować posypując je warstwą soli i odstawiając na kilka godzin.
  2. Deski z drewna powinny być także regularnie konserwowane. W tym celu wystarczy natrzeć je olejem lub oliwą i pozostawić do wyschnięcia. Pochłaniane przez drewno zapachy i trwałe plamy można usunąć sokiem z cytryny.
  3. Uszkodzona lub pęknięta deska do krojenia musi zostać jak najszybciej wyrzucona ― w szczelinach mogą gromadzić się zarazki.
  4. Ze względów sanitarnych zaleca się używanie osobnych desek do mięs, ryb oraz warzyw, ponieważ znajdujące się na surowym mięsie bakterie mogą zostać bardzo łatwo przeniesione do składników spożywanych bez obróbki termicznej.

Deska do krojenia — nie tylko dla szefów kuchni

Deska do krojenia to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Przydaje się jednak nie tylko podczas przygotowywania posiłków, ale również ich podawania. Elegancka deska do krojenia z bambusowego lub dębowego drewna będzie wspaniałą ozdobą stołu podczas uroczystego rodzinnego obiadu lub kolacji z przyjaciółmi. Wspaniałym sposobem na urozmaicenie posiłku może być między innymi starannie skomponowana deska serów. Na desce o oryginalnym kształcie warto w efektowny sposób wyeksponować słone i słodkie przekąski, zaskakując gości niepowtarzalną kompozycją kolorów i smaków. W nowoczesnej aranżacji doskonale sprawdzi się deska do krojenia z hartowanego szkła, w szczególności barwionego na wyrazisty, kontrastowy kolor.

Nadchodzące promocje