Deska serów

Deska serów

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Deska serów-poradnik Westwing

Elegancko podana deska serów to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Trudno o danie, które lepiej eksponuje kulinarny potencjał drzemiący w serowych specjałach. Harmonijnie przenikające się aromaty doskonale wyostrzają kubki smakowe, pozwalając w pełni docenić pikantne, orzechowe i słodkie nuty ukryte w żółtym miąższu.

Deska serów to rozwiązanie, które sprawdza się nie tylko w restauracjach. Stosując się do kilku prostych zasad, bez problemu przygotujemy ją samodzielnie w domu. Serowe przekąski mogą zastąpić deser lub stanowić główną atrakcję spotkania. Odpowiednio skomponowana deska serów na pewno spotka się z uznaniem wszystkich zaproszonych gości.

Deska serów krok po kroku

Kluczem do udanej degustacji jest oczywiście właściwe zestawienie gatunków sera. Zgodnie z uniwersalną zasadą deska serów powinna być skomponowana tak, aby poszczególne składniki różniły się między sobą twardością i intensywnością smaku. Najczęściej podaje się około 5-6 gatunków sera, w tym m.in.:

  • delikatny ser pleśniowy, np.: brie, camembert
  • ostry ser z niebieską pleśnią, np.:  roquefort, gorgonzola, stilton
  • ser twardy, np.: grueyere, cheddar, gouda, parmezan
  • delikatny ser świeży, np.: mozzarella, ricotta, ser kozi
  • półtwardy lub miękki ser o wyrazistym smaku, np.: gouda, tylżycki, limburski, romadur

Na jedną osobę należy przeznaczyć około 30 gramów danego typu sera. Przed zaserwowaniem wszystkie produkty powinny być na godzinę wcześniej wyjęte z lodówki, ponieważ w niskich temperaturach nie uwalniają w pełni swoich aromatów. Aby zapobiec mieszaniu się smaków i zapachów, każdy ser powinien być krojony osobnym nożem.

Deska serów ― akcesoria

Oprócz właściwego doboru produktów, ważne jest również ich estetyczne podanie. Użycie odpowiednich akcesoriów do krojenia i przenoszenia serów na deskę, znacznie ułatwia pracę i pozwala zachować ich właściwą strukturę.

  • Noże do serów twardych ― noże o długim trzonku i masywnym, trójkątnym ostrzu. Ułatwiają plasterkowanie serów takich jak parmezan i cheddar. Podczas krojenia należy najpierw wbić się w bryłę sera ostrym czubkiem, a następnie przesunąć w dół pozostałą część ostrza.
  • Noże do serów miękkich i pleśniowych ― lekkie noże o krótkim trzonku i długim, szablowatym ostrzu z charakterystycznymi dziurami, przeznaczone do porcjowania serów takich jak brie i camembert. Wycięte w klindze otwory zapobiegają klejeniu się i odkształcaniu odcinanych kawałków, dzięki czemu pokrojone sery prezentują się estetycznie. Na końcu ostrza znajduje się przeważnie praktyczne rozwidlenie do rozdzielania i przenoszenia plastrów.
  • Noże do serów topionych ― specjalny typ noży w formie mini-tasaka, które umożliwiają porcjowanie i przenoszenie serów topionych.
  • Noże strunowe ― niewielkie przyrządy wyposażone w ostrą metalową żyłkę. Doskonale sprawdzają się podczas krojenia twardszych gatunków sera.
  • Widelczyki do serów ― widelczyki o krótkim trzonku i masywnych widełkach. Ułatwiają przytrzymywanie sera podczas krojenia oraz przenoszenie przygotowanych kawałków na deskę.

Deska serów a savoir-vivre

Przygotowane przekąski podaje się na eleganckiej drewnianej desce lub tacy z kamienia. Sery należy układać w pewnej odległości od siebie, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zaczynając od najłagodniejszych, a kończąc na tych o najbardziej intensywnym aromacie.  Uzupełnienie kompozycji stanowią dodatki, które pozwalają przełamać intensywne smaki i aromaty, m.in. orzechy, jabłka, winogrona, truskawki, gruszki lub suszone śliwki. Obok deski serów można też ustawić miseczki z oliwkami, suszonymi pomidorami i selerem. Na koniec nie należy zapominać o świeżych bagietkach i dobrym winie.

Deska serów — przydatna w każdej kuchni

Dobrze wyposażona kuchnia to nie tylko garnki i patelnie. Na nieozobowiązujące spotkania w gronie znajomych lub wieczorne przyjęcia zawsze przyda się wytrzymała i elegancka deska do serwowania serów. Większość tego typu akcesoriów wykonana jest z wysokiej jakości drewna dębowego, jesionowego lub olchowego. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się także wyroby bambusowe. Solidna deska do serów jest niekiedy sprzedawana w zestawie z kamiennym talerzem, który prezentuje się niezwykle efektowanie, a przy tym sprawia, że sprzątanie po serowej uczcie jest nieco łatwiejsze. Elegancko podana deska serów nie może się też obejść bez odpowiednik talerzyków i sztućców, dlatego wybierając nowe akcesorium, warto zaopatrzyć się również w zestaw do przystawek.

Nadchodzące promocje