Drewniana łyżka

Drewniana łyżka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Drewniana łyżka-poradnik Westwing

Zanim w domach zagościły naczynia i sztućce z metalu i tworzyw sztucznych, akcesoria kuchenne robiono z drewna. Solidne miski, łyżki i talerze trwałością często nie ustępowały swoim dzisiejszym odpowiednikom. Choć wydawać by się mogło, że współcześnie takie wyroby pełnią przede wszystkim funkcję muzealną, wiele osób z chęcią wraca do starych, sprawdzonych rozwiązań. Jednym z wciąż pozostających w użyciu przyrządów kuchennych jest drewniana łyżka.

Drewniana łyżka do każdej kuchni

Drewniane łyżki to często przedmioty wykonywane ręczne, dlatego do ich produkcji używa się miękkich gatunków drewna — na przykład lipowego, brzozowego lub sosnowego. Na masową skalę produkowane są też łyżki z bardziej egzotycznych materiałów, takich jak bambus lub palisander. Wszystkie wyroby charakteryzują się dużą trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Odpowiednio zakonserwowane będą służyć przez wiele lat. Ze względu na naturalny kolor i widoczne usłojenie można wykorzystać je również w celach dekoracyjnych. Drewniane dodatki sprawiają, że wnętrze staje się bardziej przytulne i zyskuje nieco tajemniczy klimat.

Zalety drewnianej łyżki

Ze względu na rosnąca popularność naczyń zabezpieczonych teflonową powłoką niezwykle przydatne okazują się sztućce przystosowane do używania na delikatnej powierzchni. Do takich należą właśnie drewniane łyżki i łopatki, idealnie nadające się do przygotowywania potraw w teflonowych garnkach i patelniach. Są lekkie i nie nagrzewają się tak jak ich metalowe odpowiedniki. Drewno to także niezwykle bezpieczny dla zdrowia materiał, który w żaden sposób nie wpływa na smak jedzenia. Poręczne i odporne na uszkodzenia łyżki z drewna sprawdzą również jako sztućce dla dzieci. Młodsi domownicy mogą skorzystać z nich podczas obiadu, starszym przydadzą się do pierwszych kulinarnych eksperymentów.

Drewniana łyżka do zadań specjalnych

Drewniana łyżka jest doskonale znana wszystkim miłośnikom konfitur. Długi trzonek i twardy, stabilny materiał umożliwiają dokładne wymieszane bulgoczącej zawartości garnka. Przygotowane w ten sposób dżemy mają niezwykły smak i aromat. Drewniana łyżka jest też często wykorzystywana podczas wyrabiania ciasta na chleb lub pizzę. Niektóre modele mają dodatkowo niewielką dziurkę, dzięki czemu podczas wbijania łyżki do środka masy dostaje się większa ilość powietrza. Proste, drewniane sztućce można również wykorzystać w bardziej nietypowy sposób. Doświadczeni kucharze zalecają, aby podczas gotowania mleka położyć łyżkę w poprzek garnka. Dzięki temu łyżka przebije gromadzące się na powierzchni płynu pęcherze i zapobiegnie jego wykipieniu.

Jak dbać o drewnianą łyżkę?

Choć praktyczne i poręczne, drewniane łyżki szybko się brudzą. Nowa łyżka powinna być więc dobrze zaimpregnowana. Aby nie odbarwiała się tak łatwo, jej powierzchnię należy przetrzeć kilkakrotnie ręcznikiem kuchennym nasączonym oliwą i pozostawić do wyschnięcia. Przed użyciem łyżkę warto zanurzyć w zimnej wodzie. Od czasu do czasu można też przemyć ją w roztworze z dodatkiem sody oczyszczonej.

Drewniana łyżka jest doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób ceniących ekologiczne produkty wykonane z dobrej jakości materiałów. Przyda się także podczas wyrabiania ciasta i przygotowywania mleka na poranne śniadanie. Warto znaleźć dla niej miejsce w kuchennej szufladzie!

Nadchodzące promocje