Drylownica

Drylownica

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Drylownica-poradnik Westwing

Owoce takie jak jabłka, wiśnie, czereśnie są bardzo zdrowe, bo dostarczają organizmowi niezbędnych witamin. Zwłaszcza w sezonie letnim smakują wyjątkowo dobrze i są dostępne niemal we wszystkich sklepach spożywczych i na straganach. Można także zachować przepyszną słodycz owoców na zimę robiąc z nich przetwory, na przykład dżemy. W trakcie prac kuchennych przyda się drylownica, która pomoże pozbyć się niejadalnych pestek z owoców.

Nieocenione wiśnie

Wiśnie to owoce, których właściwości zdrowotne są znane w medycynie ludowej od wielu setek lat. Pomimo, że w 82% składają się z wody, to zawierają w sobie mnóstwo korzystnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Udowodniono, że wiśnie są cennym źródłem witaminy C, potasu, przeciwutleniaczy, antyoksydantów, sodu i błonnika. Z tego powodu zalicza się je jako ważny składnik diety przeciwnowotworowej, są polecane osobom odchudzającym się, działają moczopędnie, wspomagają pracę serca, a wyciśnięty z nich sok wspomaga zasypianie.

Wiśnie to owoce sezonowe, ale idealnie nadają się one również do przygotowywania pysznych domowych przetworów, których smakiem można cieszyć się całą jesień i zimę. Jeszcze niedawno gotowanie dżemów wiązało się z kilkugodzinną pracą, ale nowoczesny sprzęt kuchenny znacznie upraszcza to zadanie. Nieoceniona dla miłośników domowych konfitur jest przede wszystkim drylownica do wiśni, która w szybki i prosty sposób pozwala pozbyć się pestek z owoców.

Westwing_Mood_Colourful_Kitchen_UNRETOUCHED_3

Drylownica do wiśni i czereśni

Drylownice do wiśni i czereśni mogą być proste, ręczne lub nieco bardziej skomplikowane – elektryczne. Najprostszy sprzęt tego typu wykonuje się z tworzywa sztucznego. Ostrze ze stali nierdzewnej usuwa pestki z owoców wycinając ich środkową część. Drylownica do wiśni w wersji klasycznej składa się z pojemnika na pestki, który można przytwierdzić do podłoża, żeby urządzenie nie poruszało się podczas pracy, tacki, dźwigni z tłokiem drylującym i otworu wylotowego.

Żeby wydrylować owoce, należy na pojemnik na pestki nałożyć część urządzenia z tacką, dźwignią i otworem. Następnie umieszczamy wiśnie na tacce tak, żeby pojedyncze owoce trafiały do zagłębienia pod tłokiem drylującym. Dźwignia uruchamia ostrze drylujące, które wycina pestki. Wszystkie pestki wpadają do pojemnika pod tacką na owoce. Wydrylowane owoce wypadają pojedynczo przez otwór wylotowy, pod który dla wygody warto podstawić półmisek. Tak przygotowane owoce można od razu zjeść lub podać dzieciom, nie martwiąc się już o pestki. Wydrylowane wiśnie doskonale sprawdzą się jako składnik pysznych ciast, deserów oraz przetworów.

W sklepach dostępne są także niewielkie, kompaktowe drylownice do wiśni i czereśni. Są tak proste w obsłudze, że wszystko można zrobić jedną ręką. Małe modele także wykonane są z tworzywa sztucznego, a ich ostrza ze stali nierdzewnej. Samo urządzenie działa na zasadzie dziurkacza. Owoce wkłada się do pojemniczka, przyciska górną część drylownicy i w ten sposób środek z pestką zostaje usunięty. Za pomocą takiej drylownicy można z łatwością pozbawić pestek nie tylko wiśnie i czereśnie, ale także oliwki.

Przede wszystkim funkcjonalność

Drylownica do wiśni może być wykonana ze stali nierdzewnej lub wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Dzięki temu, bez problemu można myć ją w zmywarce. Dodatkowo, stal nierdzewna oraz plastik nie ufarbują się mocnym sokiem wypływającym z owoców. Drylownica do wiśni ma zresztą chronić przez zabrudzeniami także dłonie, ubrania oraz meble czy ściany. Przygotowywanie domowych dżemów nie musi już więc wymagać korzystania z niewygodnych, gumowych rękawiczek.

Drylownica do wiśni – praktyczne porady

Kupując drylownicę do wiśni, należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, które w przyszłości znacznie ułatwią jej wykorzystywanie.

  1. Drylownica do wiśni może jednocześnie oczyszczać jeden lub kilka owoców – jeśli w planach jest przygotowanie większej ilości przetworów, warto wybrać większy model, aby maksymalnie ułatwić sobie pracę.
  2. Dobrej jakości drylownica do wiśni powinna być wyposażona w komplet wymiennych, gumowych nakładek do wyciskania pestek. Ich rozmiar różni się w zależności od gatunku wiśni, większe pestki posiadają też czereśnie.
  3. Aby czyszczenie urządzenia nie powodowało kłopotów, drylownica do wiśni musi koniecznie być rozkładana – umożliwi to łatwe wyczyszczenie poszczególnych elementów i dokładne usunięcie resztek owoców.
  4. Drylownica do wiśnie stojąca powinna być wyposażona w dość spory pojemnik na pestki, który nie będzie wymagał zbyt częstego opróżniania oraz specjalną plastikową osłonkę, chroniąca dłonie i otaczające przedmioty przed opryskaniem przez sok.

Drylownica do jabłek

Drylownica do jabłek to niewielki sprzęt, prawie w całości wykonany ze stali nierdzewnej. Wyposażony jest w rączkę najczęściej pokrytą silikonową powłoką antypoślizgową, dzięki czemu urządzenie pewnie leży w dłoni. Ostrze ma budowę rurki zakończonej ząbkami, która wepchnięta w centralną część jabłka wycina ją pozostawiając owoc bez gniazda nasiennego. Dzięki temu prostemu urządzeniu można w szybki sposób wydrylować dużą liczbę jabłek potrzebnych do zrobienia szarlotki lub pysznej tarty. Jabłko bez „ogryzka” można także pokroić na kawałki i zjeść jako zdrową przekąskę.

Drylownica do jabłek i wiśni przyda się w kuchni każdego łasucha. Wydrylowane owoce będą podstawą wielu wspaniałych smakołyków. Dodaj cukier, mąkę, masło i jajka – i pyszne ciasto gotowe!

Nadchodzące promocje