Ekspres do kawy

Ekspres do kawy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Ekspres do kawy-poradnik Westwing

Mała czarna to dla wielu osób nieodzowna część porannego rytuału, inni wolą zastąpić ją delikatniejszą café au lait lub kremowym cappuccino. W pośpiechu często brakuje jednak czasu na odpowiednie przygotowanie parzonej kawy, którą zastępuje wersja rozpuszczalna. Każdy kawosz wie jednak, że tylko dobry ekspres do kawy zapewni aromatycznemu napojowi niepowtarzalny smak i wyjątkową moc.

Kawa nie tylko dodaje energii – jest również bardzo zdrowa. Wypita po posiłku filiżanka espresso wspomaga trawienie. Regularne picie kawy chroni również przed niektórymi nowotworami. Takie właściwości ma jednak tylko napar z ekspresu do kawy.

Ekspresowa historia parzenia kawy

Kawa przywędrowała do Europy z Bliskiego Wschodu w XVI wieku, bardzo długo parzono ją jednak ręcznie. Historia ekspresu do kawy rozpoczęła się dopiero kilka stuleci później. W 1855 roku Włoch Angelo Moriondo opatentował urządzenie do parzenia kawy wykorzystujące ciśnienie pary wodnej. Wynalazek Moriondo ulepszył w 1901 roku Luigi Bezzera – jego ekspres do kawy stał się podstawą wszystkich późniejszych ulepszeń.

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Mechanizm ciśnieniowego ekspresu do kawy opiera się na wypychaniu strumienia wrzątku pod ciśnieniem do pojemnika, w którym znajduje się kawa. Prawdziwe włoskie espresso można przygotować tylko w tego rodzaju ekspresie – zaparzona w nim kawa jest znacznie mocniejsza niż w urządzeniach przelewowych. W zależności od potrzeb i upodobań można wybrać jeden z wielu rodzajów ciśnieniowych ekspresów do kawy.

Ekspres dzbankowy, czyli dobrze znana kawiarka, ma formę dzbanka, w którym parzy się kawę na kuchence. Składa się z trzech części: dolnego pojemnika, lejka oraz górnego pojemnika w kształcie czajniczka. Parzenie kawy w kawiarce jest bardzo proste – wystarczy nalać wodę do dolnego pojemnika, nasypać zmieloną kawę do lejka, zakręcić urządzenie i postawić cały dzbanek na kuchence. Po kilku minutach górny czajniczek wypełni się aromatycznym naparem.

Ekspres kolbowy to ekspres wysokociśnieniowy – woda o temperaturze zbliżonej do wrzenia dozowana jest pod ciśnieniem (9-12 barów) do pojemnika zawierającego kawę. Nazwa ekspresu pochodzi od kolby, do której nasypuje się kawę, a którą następnie przypina się do całego urządzenia. Tego rodzaju ekspresów używa się w większości kawiarni – duże, profesjonalne urządzenia pozwalają na szybkie zaparzenie wielu porcji kawy. Ekspresy kolbowe często wyposażone są również w spieniacz do mleka.

Ekspres automatyczny nie wymaga ręcznej obsługi – większą ilość niezmielonej kawy wsypuje się od razu do dużego pojemnika. Następnie naciska się jeden przycisk, a ekspres mieli porcję kawy i zaparza doskonałe espresso. Tego rodzaju ekspres do kawy może być wyposażony w wiele dodatkowych funkcji, które pozwalają przygotowywać ulubiony napój na różne sposoby.

Ekspresy na kapsułki to jeden z najnowszych wynalazków w świecie kawy. Ich ogromną zaletą jest to, że są proste w obsłudze – działają na podobnej zasadzie jak ekspresy kolbowe, zamiast wsypywać kawę używa się jednak specjalnej kapsułki. Niestety, wadą ekspresów do kawy tego rodzaju jest to, że można używać do nich tylko kapsułek określonej firmy. Dlatego przed zakupem koniecznie trzeba upewnić się, że kawa określonej marki jest na pewno smaczna.

ekspres do kawy

Ciśnieniowy ekspres do kawy i akcesoria

Ekspresy automatyczne są najczęściej wyposażone w zintegrowany młynek do kawy i specjalną dyszę do spieniania mleka. Decydując się na inne urządzenie, warto doposażyć się w akcesoria, które ułatwią przygotowanie perfekcyjnego napoju. Chociaż w każdym sklepie spożywczym można bez problemu kupić kawę mieloną, warto mieć w kuchni własny młynek do kawy – ręczny albo elektryczny. Świeżo zmielone ziarna zapewnią najpełniejszy aromat i smak naparu. Miłośnikom cappuccino i caffè latte polecamy natomiast praktyczny spieniacz do mleka, który pozwoli cieszyć się smakiem ulubionej kawy zawsze wtedy, kiedy ma się na to ochotę.

Ekspres do kawy ciśnieniowy: espresso to podstawa

Mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego może stanowić bazę dla innych napojów kawowych. Powstają one poprzez wymieszanie espresso z mlekiem. W zależności od sposobu i kolejności mieszania tych składników, rozmaite warianty różnią się smakiem i wyglądem. Ciekawym przykładem jest kawa latte macchiato, której przygotowanie polega na powolnym dolewaniu espresso do gorącego mleka pokrytego warstwą piany. Prawidłowo przygotowany napój powinien mieć trzy warstwy: mleko na dole, kawę pośrodku i pianę na górze. W przypadku zwykłej caffè latte gorące mleko jest natomiast dolewane do espresso.

Ekspres do kawy przelewowy

Mechanizm działania przelewowego ekspresu do kawy jest znacznie prostszy niż ciśnieniowego i bardziej przypomina tradycyjne ręczne metody parzenia napoju. Wrzątek w ekspresie przelewowym dozowany jest do pojemnika ze zmieloną kawą, skąd przez filtr napój przesącza się do dzbanka. Kawa z ekspresu przelewowego, chociaż wydaje się bardziej wodnista niż espresso, w rzeczywistości zawiera więcej kofeiny niż ta z ekspresu ciśnieniowego.

Zapach kawy wypełniający rano mieszkanie każdego postawi na nogi. Niestety, nie ma już w Polsce „kawiarek”, które przygotowywały napar mający „czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu”, jak opisywał to w „Panu Tadeuszu” Adam Mickiewicz. Dziś, żeby kawa była naprawdę doskonała, potrzebny jest dobry ekspres do kawy.

Nadchodzące promocje