Elektryczna ostrzałka do noży

Elektryczna ostrzałka do noży

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Elektryczna ostrzałka do noży-poradnik Westwing

Dobrze dobrany nóż to duże ułatwienie dla kuchennych amatorów. Jednak nawet te najlepiej dobrane, żeby sprawdzały się w kuchni, muszą być odpowiednio naostrzone. Tępe ostrze nie będzie dobrze kroić, często jedynie zgniata owoce lub warzywa lub się z nich zsuwa. Ostrzenie noży to dla wielu problematyczne zajęcie, ponieważ nie wiedzą jak to robić prawidłowo lub po prostu się boją. Niezwykle pomocna może się okazać się tu elektryczna ostrzałka do noży, dzięki której w prosty sposób można naostrzyć wszystkie noże.

Elektryczna ostrzałka do noży

Elektryczna ostrzałka do noży jest zasilana prądem, dzięki czemu bez wysiłku i w szybkim tempie można naostrzyć nawet bardzo tępe noże. Najczęściej ma ergonomiczny kształt, jej rączka wykonana jest z tworzywa sztucznego lub stali, ale niemal wszystkie mają dodatkową powłokę antypoślizgową. To sprawia, że pewnie można położyć na niej dłoń i podeprzeć się podczas ostrzenia noża.

Elektryczna ostrzałka do noży zwykle wyposażona jest w diamentowe, ceramiczne lub syntetyczne szlifierki. Te pierwsze gwarantują idealne naostrzenie i wypolerowanie ostrza. Można nimi ostrzyć zarówno noże ze stali nierdzewnej gładkie oraz faliste, jak i ceramiczne. Diamentowe dyski ostrzą nóż jednocześnie z obu stron, a krawędzie ostrza nie są narażone na utratę kształtu. Tarcze wykonane z tego materiału nie nagrzewają się podczas pracy, więc dodatkowe płyny chłodzące takie jak woda lub olej nie są konieczne podczas używania takiej ostrzałki.

Elektryczne ostrzałki do noży są najczęściej dwustopniowe, co oznacza, że mają dwa otwory, w które można włożyć nóż. Pierwszy zwykle przygotowuje krawędź noża i nadaje odpowiedni kąt ostrzu, a drugi wygładza je i poleruje, przez co nóż jest idealnie ostry.

Elektryczna ostrzałka do noży — jak używać?

Nóż w ostrzałce elektrycznej zawsze należy ostrzyć od końca ostrza, bo w przeciwnym razie można zniszczyć sprzęt lub uszkodzić ostrze. Należy pamiętać, że nóż, który ma być naostrzony zawsze powinien być czysty, ponieważ resztki jedzenia lub brud mogą zniszczyć szlifierki w ostrzałce. Po podłączeniu urządzenia do prądu można rozpocząć ostrzenie i polerowanie noża. Wywierając lekki nacisk na ostrze należy przesunąć je w ostrzałce jednostajnym ruchem. Zagięty koniec noża można naostrzyć unosząc do góry rączkę. Jeśli ostrzałka jest dwustopniowa, warto wykonać taką samą ilość pociągnięć noża w obu otworach.

W dobrej jakości ostrzałce elektrycznej moduł ostrzący można odczepić od reszty urządzenia i umyć go pod bieżącą wodą, żeby wyeliminować pozostałości stali z ostrzonych noży. Warto zaopatrzyć się w taki sprzęt, bo jest on bardzo skuteczny i bezpieczny w użytkowaniu i dzięki niemu noże kuchenne zawsze będą odpowiednio naostrzone.

Nadchodzące promocje