Filiżanka

Filiżanka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Filiżanka-poradnik Westwing

Czas na poranną kawę czy popołudniową herbatkę to chwila na relaks i nabranie sił na resztę dnia. Wielbiciele gorących napojów wiedzą, jak ważne jest ich odpowiednie podanie. Sposób podania sprawia, że możemy w pełni delektować się gorącym napojem, czuć jego wyborny zapach i podziwiać intensywny kolor. Niezależnie od tego, czy będzie to w Indiach, Chinach, na mongolskim stepie czy w Rosji lub Maroku, oraz czy będzie to mocna kawa, cappuccino czy herbata z cytryną i sokiem malinowym – powinny być serwowane w pięknej filiżance!

Tradycja picia popołudniowej herbaty jest mocno zakorzeniona w kulturze Wielkiej Brytanii. By poczuć jak się prawdziwy monarcha warto zainwestować w piękny, porcelanowy komplet filiżanek oraz imbryk lub dzbanek.

Filiżanki do herbaty

Odpowiednim naczyniem do herbaty jest nie szklanka i nie kubek, ale filiżanka. To właśnie w niej powinno się podawać ten napój, by w pełni wydobyć jego smak i aromat. Naczynie to niezwykle ważny element herbacianego rytuału. Idealna filiżanka do herbaty powinna być zrobiona z cienkiej i delikatnej porcelany. Ważne, by miała lekko pękaty kształt, rozszerzający się ku górze. Filiżanka do kawy jest zazwyczaj węższa u góry niż filiżanka do herbaty.

Herbatę pije się, trzymając filiżankę za uszko – nie powinno się jej obejmować dłonią, a jedynie podtrzymywać. Nie wypada pić herbaty z łyżeczką w środku – jest to nie tylko nieeleganckie, lecz także niebezpieczne dla oczu.

Z miłości do kawy

Każdy typ kawy wymaga doboru specjalnej filiżanki lub szklanki. Oto kilka wskazówek:

  • Espresso powinno być pite z małej filiżanki do espresso – od 50 do 70 ml, o cylindrycznym kształcie. Klasyczne espresso podaje się w porcelanie o grubych ściankach, by dłużej cieszyć się ciepłą kawą.
  • Americano można podać w dowolnej filiżance. Warto pamiętać, by naczynie było z grubszego materiału, by dłużej zachować ciepło.
  • Caffè lungo należy podać w filiżance kształtem przypominającej tę do espresso, powinna być jednak wyższa. Cylindryczny kształt ułatwi tworzenie się pianki.
  • Caffè latte powinno być podawane w klasycznej filiżance do kawy. Francuzi piją caffè latte w miseczkach, co ułatwia maczanie w niej croissantów.
  • Cappuccino pije się z filiżanki o pojemności 150-200 mililitrów. Dobrze, gdy jest lekko wybrzuszona po bokach lub rozszerzona u góry.
  • Caffè frappé podaje się w szklankach.
  • Latte macchiatto należy podać w wysokiej szklance z uchwytem. Przezroczyste szkło podkreśli trzy warstwy napoju.
  • Caffè mocha również podaje się w wysokich szklankach o pojemności około 200 ml.

Zrób ją sam!

Filiżanki do kawy czy herbaty są nie tylko praktycznym przedmiotem codziennego użytku. To także piękne dekoracje. Filiżance można nadać bardziej osobisty charakter, własnoręcznie ją ozdabiając. Dobrym pomysłem jest też zakup innej filiżanki dla każdego członka rodziny.

Filiżanka nie musi służyć jedynie do picia! Kiedy znudzi nam się stara zastawa, jej części można zmienić w świeczniki, wazoniki, lampki bądź doniczki.

Jak dobrze wyczyścić filiżanki?

Każdy, kto pije kawę czy herbatę, wie, jak uciążliwy i nieestetyczny może być osad, który pozostaje na filiżance. Dlatego ważne jest, by systematycznie usuwać wszelkie zabrudzenia. Kiedy jednak osad na filiżankach już powstał, można spróbować kilku domowych sposobów, by się go pozbyć. Poniżej przedstawiamy listę produktów, które ułatwią pozbycie się brudu. Wystarczy ich niewielką ilość wcierać w newralgiczne miejsce na filiżance.

  • Soda oczyszczona.
  • Sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
  • Ocet.
  • Sól – ale uwaga, zbyt silne tarcie może spowodować zarysowania.
  • Lód – należy wypełnić naczynie do połowy kostkami lodu i zacząć nim potrząsać. Lód będzie ścierał plamy, nie rysując filiżanki.

Filiżanki z ochraniaczem na wąsy

W epoce wiktoriańskiej wąsy były bardzo popularne wśród mężczyzn. Często układali je w finezyjne kształty za pomocą specjalnego wosku i nosili z wielką dumą. Stwarzało to jednak spore problemy podczas… picia herbaty! Wąsy moczyły się w napoju, a wosk topił się pod wpływem ciepła i wpadał do filiżanki.

W roku 1860 Harvey Adams zaprojektował więc filiżankę ze specjalnym ochraniaczem na wąsy. Był to przymocowany do ściany filiżanki półokrągły i otwarty w środku gzyms, na którym wąsy mogły zostać bezpiecznie umieszczone. Wynalazek spotkał się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem, a filiżanki z ochraniaczem na wąsy szybko podbiły całą Europę. Popyt na nie minął dopiero w latach 20. XX wieku, kiedy wąsy wyszły po prostu z mody.

Nadchodzące promocje