Fondue

Fondue

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Fondue-poradnik Westwing

Nazwa tej popularnej potrawy pochodzi od francuskiego słowa „fondre” – roztapiać. Tradycyjnie jej wynalezienie przypisuje się biednym szwajcarskim pasterzom, którzy chcąc uniknąć wyrzucania wyschniętego sera, roztapiali go w zawieszonym nad ogniskiem garnku, a następnie maczali w nim małe kawałki chleba. Najstarszy znany przepis na fondue pochodzi z 1699 roku i został znaleziony w Zurychu. Różne odmiany fondue są także przyrządzane we Francji i we Włoszech.

Miłośnicy sportów zimowych doskonale znają fondue z kurortów narciarskich. Aby rozkoszować się tą sycącą i aromatyczną potrawą, nie musimy jednak wyruszać na dalekie wyprawy! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ją samodzielnie w domu. Zaproszeni goście na pewno będą zachwyceni! Choć najlepiej znane są wytrawne odmiany fondue, z myślą o amatorach czekolady można również przyrządzić jej słodką wersję.

Akcesoria do fondue

Ugotowanie fondue nie jest trudnym zadaniem, ale aby praca przebiegała szybko i sprawnie, warto zaopatrzyć się w odpowiednie garnki. miseczki i sztućce. Potrzebne będą:

  • Garnek z podgrzewaczem – jego wybór powinien być dobrze przemyślany. Garnki do fondue serowego wykonane są zwykle z ceramiki, żeliwa lub kamionki, mają płaskie dno i duży, szeroki otwór, ułatwiający sięganie do środka. Niektóre podgrzewacze wyposażone są w specjalne żelowe wkłady, które umożliwiają utrzymanie odpowiedniej temperatury. Do przyrządzania fondue czekoladowego używa się mniejszych garnków, najczęściej zrobionych z ceramiki, porcelany lub szkła hartowanego. Topienie czekolady nie wymaga wysokich temperatur, więc zamiast podgrzewacza pod naczyniem umieszcza się świeczkę.
  • Widelczyki – zostały zaprojektowane specjalnie z myślą o gorących potrawach, tak aby biesiadnicy nie byli narażeni na poparzenia. Wybór widelczyków zależy od rodzaju fondue. Te przeznaczone do fondue serowego mają trzy ząbki, te do mięsnego – dwa. Sztućce do fondue czekoladowego są zwykle krótsze, aby ułatwić sięganie do mniejszego garnka. Zamiast widelczyków można użyć specjalnych sztućców lub wykałaczek.
  • Miseczki – ułatwiają spożywanie potrawy. Najczęściej wykonane są z tego samego materiału co garnek i sprzedawane w zestawach.

Sekret udanego fondue

Tajemnica dobrego fondue tkwi w odpowiednim doborze składników. Do fondue serowego tradycyjnie używa się dwóch rodzajów sera – jednego o bardziej wyrazistym aromacie i drugiego, łagodniejszego. Najczęściej polecane gatunki to: gruyère, ementaler, cheddar, i fontina. Aby przełamać smak sera, do roztopionej masy dodawane jest białe wytrawne wino (np. pinot blanc, sauvignon blanc, muscadet). Jeśli samo fondue przyrządzane jest bez alkoholu, w zastępstwie można użyć sokut z cytryny, a wino zaserwować w kieliszkach. W celu uzyskania gładkiej konsystencji poleca się niekiedy dodanie odrobiny mleka lub mąki ziemniaczanej. Na widelczyki można nadziewać chleb, kawałeczki mięsa lub warzyw.

Fondue z truskawkami

Przyrządzając fondue czekoladowe, należy użyć dobrej jakości czekolady. Czekoladę gorzką miesza się z mleczną najczęściej w proporcjach 2:1. Danie serwuje się zwykle z owocami (np. truskawkami, jabłkami, bananami lub kiwi), kruchymi ciasteczkami lub wydrążonymi w środku rurkami.

Savoir-vivre: Jak jeść fondue?

Poza doskonałym smakiem fondue wyróżnia się również oryginalnym sposobem serwowania. Efektowne akcesoria, płonąca świeczka i rzadko spotykany już w dzisiejszych czasach zwyczaj jedzenia „z jednego garnka” powodują, że spożywanie tej potrawy jest atrakcją samą w sobie. Aby serowa uczta była równie przyjemna dla wszystkich, należy jednak przestrzegać kilku zasad:

  1. Zgodnie ze szwajcarską tradycją goście powinni sięgać do garnka w ustalonej kolejności – według ruchu wskazówek zegara. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nikt nie zostanie pominięty.
  2. Zawsze korzystamy tylko ze swojego patyczka lub widelczyka. Przed podaniem fondue gospodarze powinni upewnić się, czy sztućców wystarczy dla wszystkich gości. Widelczyki mają niekiedy różnokolorowe końcówki, co pomaga uniknąć pomyłek.
  3. Nadziany kawałek chleba lub owoc zamaczamy w garnku tylko raz. Nigdy nie moczymy też kawałków jedzenia, które zostało już nadgryzione.
  4. Według niektórych specjalistów od etykiety niewłaściwe i niehigieniczne jest również dotykanie widelczyków ustami. Ponieważ czasem trudno tego uniknąć, poza przyrządami przeznaczonymi do nadziewania jedzenia na stole powinny się znaleźć również zwykłe sztućce przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.
  5. Jeśli podczas nadziewania któryś z gości „zgubi” swój kawałek chleba lub owoc we wspólnym garnku, gospodarze powinni zadbać o szybkie wyłowienie go za pomocą zwykłych sztućców. Zwyczajowo podczas następnego spotkania taka osoba musi postawić wszystkim butelkę wina.

Zestaw do fondue

Dobrze wyposażona i funkcjonalnie urządzona kuchnia jest marzeniem każdego miłośnika kulinariów. Do urozmaicenia codziennego menu potrzebne są jednak różnorodne akcesoria. Praktyczny zestaw do fondue może być doskonałym prezentem na Boże Narodzenie lub urodziny. Przypadnie do gustu zwłaszcza amatorom sportów zimowych, którzy z sentymentem wrócą do smaków znanych ze szwajcarskich stoków.  Specjalny garnek ułatwi utrzymanie odpowiedniej temperatury, a eleganckie miseczki umożliwią eleganckie zaserwowanie potrawy. Warto dokupić do zestawu książkę z przepisami na fondue i butelkę dobrego wina.

Na Westwing znajdziesz szeroki wybór akcesoriów do fondue! Garnki, miseczki, widelczyki, podgrzewacze, noże do sera i stylowe tace do serwowania. Zarejestruj się na naszej stronie i już dziś zamów nowy zestaw do fondue!

Nadchodzące promocje