Foremki do ciastek

Foremki do ciastek

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Foremki do ciastek-poradnik Westwing

Zapach pieczonych ciasteczek przywodzi namyśl ciepłą atmosferę rodzinnego domu. Przygotowywanie słodkich smakołyków z ciasta to nieco pracochłonne zajęcie, ale w każdym z nas tkwi dziecko, które marzy o wykrawaniu miniaturowych serduszek i gwiazdek oraz lukrowaniu puchatych babeczek. Jeśli chcemy mieć pewność, że to właśnie na naszym stole znajdą się najbardziej pomysłowe słodkości, powinniśmy zaopatrzyć się w zestaw praktycznych i oryginalnych foremek do ciasta.

Rodzaje foremek

Do przygotowania pysznych i chrupiących smakołyków wykorzystywane są dwa rodzaje foremek. Foremki do wykrawania ciastek nie mają spodu i służą wyłącznie do odciśnięcia na cieście konturów przyszłego wypieku. Pełne formy do ciastek wyposażone w ścianki mają za zadanie utrzymywać kształt wlanej do środka masy w piekarniku. Niezależnie od funkcji oba typy mogą być wykonane z różnych rodzajów materiału i przed przystąpieniem do pieczenia, warto poznać ich właściwości:

Foremki ze stali nierdzewnej – trwałe i wytrzymałe. Nie wyginają się, dobrze trzymają kształt i pozwalają łatwo nacinać ciasto. Stal nierdzewna wykazuje też dużą odporność na korozję.

Foremki miedziane – sztywne i wytrzymałe. Dobrze wycinają kształty, ale czasami trudno usunąć resztki ciasta z zakamarków. Foremki i formy miedziane wyróżniają często piękne, skomplikowane wzory, więc poza funkcją czysto użytkową doskonale sprawdzają się jako element dekoracyjny. Ich wadą jest to, że są dość drogie.

Foremki aluminiowe – są tanie, elastyczne i można bez problemu usuwać z nich resztki ciasta. Niestety bardzo łatwo tracą swój kształt i nie są zbyt odporne na rdzę.

Foremki plastykowe – są tanie i łatwo utrzymać je w czystości. Idealnie nadają się dla początkujących kucharzy i dla dzieci.

Foremki silikonowe – ładne i funkcjonalne. Są bardzo praktyczne – można je myć w zmywarce, wkładać do mikrofalówki i do zamrażarki. Najlepiej sprawdzają się w charakterze pełnych form do babeczek. Ciasto nie przywiera do brzegów, a w razie trudności z wydostaniem wypieku można delikatnie ścisnąć ścianki i pozwolić, żeby babeczka „wypadła” na zewnątrz. Foremki silikonowe są bardzo miękkie, ich używanie wymaga zatem pewnej wprawy.

Jak zrobić własne foremki do ciastek?

Podczas przygotowywania wypieków na świąteczne i urodzinowe przyjęcia często przydają się foremki o nietypowych kształtach i rozmiarach. W takich sytuacjach nasza wyobraźnia nie powinna być ograniczona przez ofertę producentów. Na szczęście brakujące foremki do wykrawania ciastek można łatwo dorobić samemu:
1. Weź starą puszkę po napoju lub aluminiową blaszkę do pieczenia.
2. Przygotowany materiał potnij na wąskie, prostokątne kawałki za pomocą specjalnych, dużych nożyc lub nożyka do metalu.
3. Na kawałku kartonu narysuj szablon w wybranym kształcie.
4. Przyłóż pasek do szablonu i za pomocą kombinerek powyginaj blachę, aby uzyskać pożądany kształt.
Wskazówka: Wyginanie blachy pod kątem prostym będzie łatwiejsze, jeśli użyjesz linijki. Aby uzyskać łuki, wykorzystaj małe kieliszki lub monety.

Nadchodzące promocje