Foremki do lodu

Foremki do lodu

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Foremki do lodu-poradnik Westwing

Foremki do lodu przydają się w kuchni przez cały rok. Latem lód w kostkach jest niezbędnym dodatkiem do soku i lemoniady, przynosząc orzeźwienie w upalne dni. Natomiast zimą, podczas karnawałowych imprez w deszczu konfetti, wykorzystujemy go do robienia efektownych, kolorowych drinków. Nowoczesne modele foremek umożliwiają szybkie i łatwe wyprodukowanie niezbędnej ilości lodu. Dzięki szerokiej gamie dostępnych wzorów każdy może stworzyć w domu oryginalne lodowe figurki i urozmaicić nieco wygląd serwowanych napojów. Zobacz, jak wybrać najlepsze foremki do lodu!

Plastikowe foremki do lodu

Niegdyś najbardziej popularny typ foremek. Foremki do lodu z plastiku są stabilne i sztywne, ale wyjęcie z nich kostek lodu może być nieco utrudnione. Praktycznym rozwiązaniem są plastikowe foremki do lodu z ruchomym spodem lub ułatwiającym opróżnienie zawartości przyciskiem.

Silikonowe foremki do lodu

Te foremki do lodu są elastyczne i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Giętkie ścianki pozwalają na szybkie wyjęcie pojedynczych kostek. Podczas większych przyjęć podważanie kostek jedna po drugiej może być jednak dość pracochłonne. Zaletą silikonowych foremek do lodu jest za to ich bogate wzornictwo – występują w wielu wersjach kolorystycznych i umożliwiają stworzenie lodowych dodatków o różnych kształtach.

Metalowe foremki do lodu

Do ich produkcji najczęściej wykorzystuje się aluminium lub stal nierdzewną. Metalowe foremki do lodu są trwałe i odporne na uszkodzenia, a ze względu na właściwości termiczne stali woda szybciej ulega w zamrożeniu. Niestety są również dość sztywne, przez co trudno je opróżnić. Decydując się na tackę wykonaną z tego materiału, dobrze wybrać model zaopatrzony w specjalną dźwignię, umożliwiającą podważenie kostek od spodu.

 Jak zrobić oryginalne kostki lodu?

Przygotowywanie kostek lodu to przede wszystkim świetna zabawa! Mając do dyspozycji różne foremki do lodu i kilka prostych składników, można wyczarować prawdziwe miniaturowe dzieła sztuki. Dzięki odrobinie pomysłowości każdy zaserwowany napój nabierze wyjątkowego charakteru:

  • Fantazyjne kształty ― najłatwiejszym sposobem na zaskoczenie gości jest przygotowanie lodowych figurek o nietypowym kształcie. Sople, gwiazdki, kule, samochodziki, postaci z bajek… Możliwości jest bardzo wiele. Dobrym pomysłem jest wybranie motywu, który w zabawny sposób nawiązuje do tematyki przyjęcia.
  • Mroźny blask ― kostki lodu powinny dodawać drinkom blasku! Aby tak się stało, muszą mieć idealnie gładkie i przeźroczyste ścianki. Kluczem do sukcesu jest odpowiedniej jakości woda. Przed rozlaniem do foremek powinna zostać przefiltrowana i dwukrotnie zagotowana. W razie potrzeby można też użyć niskozmineralizowanej wody butelkowanej.
  • Owocowa niespodzianka ― kostki lodu mogą skrywać w sobie zdrowe i smaczne nadzienie. Wystarczy umieścić w nich dokładnie wymyte owoce, na przykład maliny, jagody i winogrona, albo pokrojone na mniejsze kawałki pomarańcze, cytryny lub kiwi.
  • Kwiatowe inspiracje ― w roli efektownych dodatków doskonale sprawdzają się również kwiaty. Wiaderko wypełnione kostkami z zamarzniętymi płatkami kwiatów: róż, fiołków lub stokrotek to doskonała ozdoba stołu podczas romantycznej kolacji.
  • Tęcza kolorów ― zawsze warto poeksperymentować z kolorem, a przy okazji nadać kostkom nieco smaku. Najprościej skorzystać ze specjalnych barwników do żywności, ale idealnymi surowcami do barwienia są herbata, wino, kawa lub sok. W tym ostatnim wypadku wysoka zawartość cukru może utrudniać zamarzanie, dlatego sok powinien być dobrze rozcieńczony.

Nadchodzące promocje