Formy do pieczenia

Formy do pieczenia

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Formy do pieczenia-poradnik Westwing

Krucha beza, kolorowe muffiny, pizza i lasagne — wszystkie te dania łączy jedna cecha — żeby je przygotować, potrzebne są formy do pieczenia.

Powszechnie wiadomo, że żadne ciasto nie smakuje tak dobrze jak to przygotowane w domu. Również domowa pieczeń, czy zapiekanka makaronowa prosto z piekarnika nie mają sobie równych. Żeby także wyglądały smakowicie, warto przygotować je w oryginalnych formach do pieczenia. Dzięki nim potrawy zyskają eleganckie, a czasem zabawne kształty. Podpowiadamy, jakie są rodzaje i jak wybrać formy do pieczenia.

Formy do pieczenia — rodzaje

Na sklepowych półkach można znaleźć formy do pieczenia w najróżniejszych kształtach i w ciekawych kolorach. Duża ilość modeli możne sprawić, że ciężko będzie zdecydować się na ten jedyny. Poniżej kryteria, według których można podzielić formy do pieczenia na różne rodzaje. Formy do pieczenia

  • Materiał — formy do pieczenia najczęściej różnią się między sobą materiałem, z którego je wykonano. W sklepach znajdziemy foremki blaszane, silikonowe, szklane, ceramiczne lub papierowe.
  • Kształt formy do pieczenia to także kształt ciasta lub potrawy, które zostaną w niej zrobione. Dużą popularnością cieszą się formy w kształcie serc, liter, czy zwierzątek — dzięki nim można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda.
  • Zastosowanie — różne formy stworzono do wypieku innego rodzaju potraw. Możemy wyróżnić formy do ciast, tortów, babek, do tarty, do pizzy, chleba i do muffinów.

Jak wybrać formy do pieczenia?

Wybierając formy do pieczenia najpierw należy zwrócić uwagę na ich przyszłe zastosowanie. To zdeterminuje kształt. Następnie warto wziąć pod uwagę materiał, z którego wykonana jest forma. Nadal najpopularniejsze są formy blaszane, które łatwo utrzymać w czystości. Jednak, ich wewnętrzna strona nie jest pokryta warstwą ceramiczną lub teflonową, mogą zardzewieć. Coraz częściej stosuje się foremki silikonowe. Ich ogromną zaletą jest niska cena i wesołe kolory. Ciasto upieczone w takiej formie nie przywiera do brzegów i łatwo je wyjąć.

Do zapiekanek i pieczeni częściej wybiera się formy ceramiczne lub szklane. Takie modele mają elegancki wygląd, więc można w nich serwować danie.

Forma do ciasta – kuchenny niezbędnik

Domowe ciasto to znakomity deser. Każdy lubi jego zapach, który unosi się w powietrzu podczas pieczenia. Samodzielne zrobienie tortu urodzinowego dla bliskiej osoby na pewno zostanie docenione nawet przez dzieci, które zwykle są bardzo wymagające, jeśli chodzi o słodycze. Pieczenie ciast to także fantastyczna zabawa, do której można zaangażować najmłodszych. Żeby wypieki pięknie się rumieniły i równomiernie piekły, niezbędna jest odpowiednia forma do ciasta.

Formy do pieczenia

Forma do ciasta z blachy

Metalowa forma do ciasta to najbardziej popularny model sprzętu do pieczenia. Najczęściej wykonana jest z blachy ocynkowanej lub aluminiowej. Jest lekka, a jej największymi zaletami są cena i dostępność. Taką blaszkę można kupić w supermarkecie nawet za kilka złotych. Żeby ciasto upieczone w takiej formie nie przywarło, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i oprószyć, na przykład bułką tartą.

Producenci akcesoriów kuchennych oferują także metalowe blaszki pokryte nieprzywierającą warstwą teflonu lub wykonane z czernionej stali węglowej. Dzięki takim rozwiązaniom ciasto nie przywiera do formy i nie zawsze konieczne jest użycie papieru do pieczenia. Blaszki te również są odporne na rdzewienie, a więc są trwalsze od tych klasycznych. Są co prawda nieco droższe, ale w taki sprzęt warto zainwestować, żeby posłużył dłużej.

Ceramiczna forma do ciasta

Z ceramiki wykonuje się najczęściej formy do pieczenia babek lub tart. Jest to materiał niezwykle trwały, ponieważ wyprodukowane z niego formy nie odkształcają się i nie rdzewieją. Pod warunkiem, że naczynie takie nie upadnie z dużej wysokości na podłogę, to jest ono praktycznie niezniszczalne. Miłośnicy elegancko wyglądających sprzętów kuchennych, powinni zaopatrzyć się w ceramiczną formę do ciasta również ze względu na jej estetyczny wygląd. Po upieczeniu tarty można z powodzeniem podać ją od razu na stół, ponieważ będzie się ona prezentować bardzo estetycznie.

Silikonowa forma do ciasta

Silikonowe formy do pieczenia są odporne na temperatury zarówno wysokie, jak i niskie. Można ich używać do mrożenia, chłodzenia i pieczenia. Jest to niezwykle trwały materiał, więc forma do ciasta wykonana z silikonu może być używana nawet przez długie lata. Ponadto jest bardzo elastyczna, dzięki czemu łatwo schować ją do szafki i nie zajmie ona zbyt dużo miejsca. Nie trzeba do niej używać papieru do pieczenia ani smarować jej tłuszczem, dzięki giętkości łatwo wyciągnąć z niej gotowe ciasto. Ten materiał pozwala na bardzo dużą różnorodność wzorów. Dzięki formie do ciasta wykonanej z silikonu ciasto może mieć kształt serca lub na przykład samochodu. Tort w zabawnym kształcie można dobrać idealnie do okazji, na którą jest przygotowywany. Jest to nowość, ale zdecydowanie najbardziej godna polecenia.

Formy do pieczenia

Akcesoria do formy do pieczenia

Nowoczesne formy do pieczenia pozwalają na zrobienie potraw, które nie tylko będą świetnie smakowały, ale także będą miały nietuzinkowy wygląd. Żeby jeszcze łatwiej było wyczarować kulinarne cuda lub je przetransportować, warto zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria. Wśród nich warto wymienić:

  • Przykrywkę z uchwytem, która umocowana do formy do pieczenia, pozwoli bezpiecznie przetransportować ciasto lub zapiekankę,
  • Podkładka pod foremki odporna na wysoką temperaturę pozwoli ochronić blat kuchenny
  • Rękawica kuchenna jest niezbędna podczas wyjmowania rozgrzanej formy z piekarnika.
  • Pędzelek kuchenny, w razie potrzeby, pomoże równo rozprowadzić oliwę na całej powierzchni formy.

Nadchodzące promocje