Podziel się

Food_Photo_PL_bnrTOP

Soczyste warzywa tworzące kolorową mozaikę, smakowite potrawy doprawione różnobarwnymi sosami, czyściutkie talerze połyskujące na tle obrusa – wszyscy znamy takie apetyczne zdjęcia. Dziś nie potrafilibyśmy wyobrazić sobie dobrych książek kucharskich i stron poświęconych gotowaniu bez dobrych fotografii. To prawdziwa uczta dla oczu! Wiele osób, które próbują fotografować jedzenie, zna gorzkawy smak rozczarowania, kiedy samodzielnie zrobione zdjęcie wspaniałego, własnoręcznie przygotowanego kulinarnego dzieła w ogóle nie wygląda…smacznie. Co zrobić, by zdjęcia jedzenia zachwycały i sprawiały, że ślinka napłynie Wam do ust? Fotografia kulinarna to nie lekki kawałek chleba, dlatego Westwing i nasi eksperci udzielą cennych wskazówek, jak dobrze fotografować przygotowane potrawy. W naszym krótkim poradniku można znaleźć wszystko: jak oświetlać jedzenie, jak wybierać kadry, czy używać filtrów, z jakiej odległości fotografować smakołyki i jaki kąt fotografowania obrać. Fotografuj ze smakiem!

Food_Photo_PL_bnr1_title
Food_Photo_PL_bnr1

Fotografując jedzenie warto pamiętać o tym, że to pewnego rodzaju „martwa natura”, którą należy dobrze oświetlić. Potrawy i składniki będą najlepiej prezentowały się w świetle naturalnym, dlatego zdjęcia dobrze robić w pobliżu okna. Delikatne firanki rozproszą światło i sprawią, że będzie bardziej „miękkie”. Można także wspomóc się fleszem (odbitym od sufitu lub ściany).

Food_Photo_PL_bnr2_title
Food_Photo_PL_bnr22

Na zdjęciu liczy się nie tylko jedzenie, ale także jego tło: talerz lub miska i sztućce. Należy jednak unikać przeładowania: lepiej, by w kadrze nie znalazła się cała świąteczna zastawa stołowa, ale pożądane będą dodatkowe elementy, takie jak kieliszek, widelec, kwiatki lub serwetka. Tłem zdjęcia może być obrus (wzorzysty lub nie), taca, deska do krojenia, blat z ciekawego materiału, drewniany stół lub nawet…podłoga.

Food_Photo_PL_bnr3_title
Food_Photo_PL_bnr3

Fotografując jedzenie warto stosować kompozycyjną zasadę trójpodziału i linii prowadzących. Dobrze także zwrócić uwagę na kształt i kolor potrawy. Bardzo ważne jest ładne ułożenie jedzenia. Zachęcamy do tego, by przeglądać bogato ilustrowane książki kucharskie i zobaczyć, jak pyszne dania fotografują fachowcy!

Food_Photo_PL_bnr4__title
Food_Photo_PL_bnr4

Fotografowanie jedzenia wymaga szybkości. Fotograf musi być przygotowany, by zrobić zdjęcie, zanim to, co fotografuje, rozpuści się, przywiędnie lub zmieni kolor. Najlepiej przygotować wszystkie rekwizyty i kompozycję wcześniej. Kiedy danie będzie gotowe, wystarczy ustawić je w wyznaczonym miejscu i rozpocząć fotografowanie!

Food_Photo_PL_bnr5_title
Food_Photo_PL_bnr5

Aby fotografowane składniki wyglądały jeszcze bardziej apetycznie i świeżo, warto natrzeć je delikatnie oliwą lub spryskać wodą zanim zrobimy zdjęcie. Za to gotowa potrawa sprawi wrażenie gorącej, dopiero co przyrządzonej, jeśli za talerzem ułożymy zwilżone wrzątkiem, parujące ręczniczki.

Aktualne promocje

Nadchodzące promocje