Frytkownica

Frytkownica

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Frytkownica-poradnik Westwing

Złociste, chrupiące, rozpływające się w ustach frytki to marzenie wszystkich miłośników ziemniaczanych przysmaków. Te serwowane w małych barach i restauracjach nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować je w domu. Smażenie frytek będzie znacznie łatwiejsze, jeżeli skorzystamy z urządzenia zaprojektowanego specjalnie do tego celu. Profesjonalna frytkownica umożliwi szybkie przygotowanie frytek bez konieczności użycia dużej ilości oleju. Jej zalety docenią również wielbiciele panierowanych skrzydełek i krążków cebuli. Idealnie przyrządzone frytki będą świetnym urozmaiceniem obiadów i doskonałą przekąską podczas wieczornych spotkań w gronie znajomych. Oto kilka wskazówek, jak wybrać idealną frytkownicę.

Frytkownica — najważniejsze parametry

Wybór modelu frytkownicy powinien być uzależniony przede wszystkim od tego, jak często zamierzamy z niej korzystać oraz od ilości przygotowywanych frytek. Oto najważniejsze parametry urządzenia, na które warto zwrócić uwagę, kupując frytkownicę:

Regulacja i zakres temperatury — standardowe modele umożliwiają smażenie produktów w temperaturze od 80 do 200 °C. Najlepszym wyborem będą urządzenia o większej mocy grzania, ponieważ optymalny zakres temperatury dla frytek to od 140 do 180°C. Ponadto duża skala regulacji temperatury umożliwia przygotowanie we frytkownicy również innych potraw.

Moc — moc urządzenia powinna wynosić co najmniej 1200 W. Dzięki temu frytkownica szybko nagrzeje się do poziomu odpowiedniej temperatury. Większa moc urządzenia wiąże się jednak z wyższym zużyciem temperatury.

Pojemność kosza — w koszu mieści się zwykle od 0,5 do 2 kg frytek. Przy okazjonalnym użytkowaniu lub podczas wypadów na kemping z powodzeniem wystarczy urządzenie o mniejszej pojemności. Z myślą o letnich spotkaniach w gronie znajomych można jednak zaopatrzyć się w większy model. Praktycznym rozwiązaniem są frytkownice z wymiennymi koszami, w których w zależności od potrzeby dwa pojedyncze kosze można zastąpić jednym, dużym.

Misa na olej — najważniejsze parametry to rozmiar i sposób montażu. Aby smażenie przebiegało szybko i sprawnie, misa powinna pomieścić przynajmniej litr oleju. W codziennym użytkowaniu przydatne okazują się też urządzenia z wyjmowaną misą i funkcją samooczyszczania, które znacznie ułatwiają utrzymanie frytkownicy w czystości oraz zestawy wyposażone w pojemnik na zlewany olej (przelany olej można przechowywać w lodówce).

Ruchomy kosz — funkcja umożliwiająca podnoszenie i obniżanie kosza bez konieczności otwierania pokrywy. W pierwszym przypadku możliwe jest odsączenie frytek z oleju przy zamkniętej pokrywie, co pozwala zapobiec ich wystygnięciu. Zanurzenie kosza dopiero po zamknięciu pokrywy pozwala natomiast ograniczyć ryzyko poparzeń.

Programowanie — funkcja, która powoli staje się standardem w nowszych modelach frytkownic. Dzięki niej po zakończeniu procesu smażenia urządzenie informuje sygnałem dźwiękowym, że frytki są gotowe do jedzenia.

Idealne frytki

Korzystanie z frytkownicy nie jest skomplikowane, ale aby zawsze cieszyć się wybornym smakiem idealnie usmażonych frytek, warto pamiętać o kilku zasadach. Sekret udanych frytek tkwi przede wszystkim we właściwym doborze ziemniaków. Do przygotowania frytek najlepiej nadają się ziemniaki wysokoskrobiowe o niskiej zawartości wody. Z reguły zaleca się też wybieranie ziemniaków starszych, a nie młodych. Przed smażeniem warto odmoczyć pokrojone ziemniaki w zimnej wodzie, aby usunąć nieco skrobi. Przed właściwym smażeniem należy poddać frytki procesowi blanszowania — umieszczając je na kilka minut w niższej temperaturze (około 140°C ) i odstawiając do wystudzenia. Osoby, którym zależy na ograniczeniu ilości spożywanego tłuszczu, powinny rozważyć zakup nowoczesnego modelu frytkownicy przeznaczonego do smażenia na niewielkiej ilości oleju. Duża moc urządzenia oraz wykorzystanie technologii ukierunkowanego strumienia gorącego powietrza umożliwiają przygotowanie porcji frytek jedynie na łyżce oleju. Takie frytki w smaku przypominają nieco te przygotowane w piekarniku, ale są mniej suche, a jednocześnie równomiernie usmażone.

Frytkownica do zadań specjalnych

Frytkownica przyda się nie tylko do przygotowywania frytek. Dzięki podwyższonej temperaturze w urządzeniu można szybko przyrządzać również inne dania. Do smażenia we frytkownicy doskonale nadaje się przede wszystkim kurczak. Obtoczone w bułce i przyprawach skrzydełka lub piersi kurczaka wystarczy wrzucić na rozgrzany do 180°C olej i smażyć przez około 5-6 minut. W podobny sposób można przyrządzić plastry cukinii, kalafiora, brokułu oraz krążki cebuli. Po ustawieniu nieco niższej temperatury (około 120°C) frytkownica nadaje się również do przyrządzenia panierowanego sera camembert i pieczonych jabłek. Niektóre wielofunkcyjne urządzenia pełnią jednocześnie rolę garnka do fondue. Odpowiednio dobrana frytkownica może zastąpić wiele mniejszych urządzeń AGD.

Wielofunkcyjna frytkownica to nieoceniona pomoc w każdej kuchni. Sprawdzi się w wielu sytuacjach i pozwoli nieco urozmaicić codzienne menu. Najwyższy czas odkryć jej zalety i samodzielnie przygotować pyszne, chrupiące frytki!

Nadchodzące promocje