Garnek 0.5l

Garnek 0.5l

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek 0.5l-poradnik Westwing

W kuchni przydadzą się garnki w różnych rozmiarach i o różnej pojemności – od tych największych, przeznaczonych do duszenia mięsa lub przyrządzania bigosu, po najmniejsze modele, idealne do podgrzewania potraw i płynów. Rondel lub garnek 0.5l jest niezastąpiony – zajmuje niewiele miejsca, a można w nim podgrzać jedzenie, ugotować jajko lub przygotować sos. Sprawdź, jak wybrać mały garnuszek!

Garnek 0.5l do gotowania

Mały garnek 0.5l pozwoli oszczędzić wodę podczas gotowania jajek. Najlepiej wybrać prosty model ceramiczny, emaliowany lub ze stali nierdzewnej. Można w nim przygotować nie tylko jajka na twardo lub na miękko, ale również bardzo zdrowe jajka w koszulkach. W tym celu należy zagotować w garnuszku wodę z odrobiną octu i soli. Gotującą wodę należy zamieszać, tak żeby na środku garnka powstał mały wir, do którego następnie należy ostrożnie wbić jajko. Po około 2 minutach jajko należy wyjąć z wody, najlepiej przy pomocy łyżki cedzakowej. Można podawać je z sosem holenderskim, szynką lub z warzywami gotowanymi na parze – to wspaniały pomysł na zdrowe śniadanie!

Półlitrowy garnuszek świetnie nada się do przyrządzania sosów oraz do podgrzewania potraw lub mleka. Można w nim również przygotować kaszkę dla dziecka. Zaletą małego naczynia pozostają jego niewielkie rozmiary, które ułatwiają zmywanie i przechowywanie.

Garnek 0.5l z kamionki do kiszenia i nie tylko

Osobom, które chcą spróbować swoich sił w kiszeniu, polecamy garnki kamionkowe. Są to idealne akcesoria kuchenne dla początkujących producentów kiszonych ogórków lub kapusty. Przygodę z kiszeniem warto zacząć od naczynia o niewielkich rozmiarach – pojemność 0.5l będzie idealna. Kupując garnek z kamionki, trzeba sprawdzić, czy jego przykrycie jest szczelne. Warto zaopatrzyć się również w ceramiczne kamienie dociskowe, które poprawią jakość kiszenia.

Garnek z kamionki przyda się nie tylko do kiszenia. Można w nim przyrządzić również zakwas do barszczu lub zsiadłe mleko! Powinni zdecydować się na niego wszyscy wielbiciele kuchni staropolskiej.

Mały garnek 0.5l to naczynie, które będzie używane prawie codziennie – powinien stanowić element wyposażenia każdej kuchni!

Nadchodzące promocje