Garnek 4l

Garnek 4l

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek 4l-poradnik Westwing

Solidne przybory kuchenne i duży zestaw garnków w różnych rozmiarach to niezbędne elementy wyposażenia każdej kuchni. Wykonane z wysokiej jakości materiałów akcesoria znacznie przyspieszają codzienne przygotowywanie potraw. Dla wszystkich amatorów tradycyjnej kuchni niezastąpionym dodatkiem będzie pojemny, czterolitrowy garnek. Dzięki niemu z łatwością przygotujemy pożywny rosół, świąteczny bigos lub pyszne konfitury. Podpowiadamy, jak wybrać dobry garnek 4l i do czego najlepiej go wykorzystać.

Garnek 4l do każdej kuchni

Garnek 4l najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania potraw takich jak gulasz lub bigos oraz smażenia konfitur. Pojemne naczynie umożliwia swobodne wymieszanie zawartości naczynia i równomiernie podgrzanie produktów na całej powierzchni. Do długotrwałego gotowania szczególnie poleca się garnki czterolitrowe z grubym dnem. Masywna konstrukcja zapewnia szybką i jednolitą cyrkulację ciepła. Potrawa jest odpowiednio podgrzana z każdej strony i długo pozostaje gorąca. Garnki z grubym dnem sprawdzają się zwłaszcza podczas korzystania z płyt indukcyjnych z silnym nagrzewaniem punktowym.

Ze względu na dość dużą wagę istotnym elementem wykończenia garnka 4l są uchwyty. Powinny być odpowiednio wyprofilowane i pokryte warstwą izolującą, która zapobiegnie ich przegrzewaniu. Dobrym rozwiązaniem są uchwyty zrobione z materiału nieprzewodzącego ciepła, na przykład bakelitu.

Garnek 4l

Garnek 4l — wybór materiału

Jako, że garnki 4l doskonale nadają się do długiego gotowania, wykonuje się je z materiałów o bardzo dobrych właściwościach termicznych. Oto niektóre z nich:

  • Stal — wytrzymała i odporna na zarysowania. Garnki stalowe szybko się nagrzewają i stosunkowo łatwo się je czyści. Naczynia wykonane ze stali węglowej mają dodatkowo doskonałe właściwości antyadhezyjne.
  • Żeliwo — solidne i trwałe. Odporny na korozję i uszkodzenia. Łatwo się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Żeliwo jest ciężkim materiałem, ale wykonane z niego produkty zapewniają dobrą stabilność podczas mieszania. Aby nieco ułatwić sobie czyszczenie, warto zdecydować się na garnki żeliwne z powłoką emaliowaną.
  • Kamionka — naturalna i wytrzymała. Garnki kamionkowe nie nasiąkają wodą i są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Odporne na przypalanie, idealnie nadają się do przygotowywania gulaszów i zup, a także kiszenia ogórków i robienia smalcu.

Praktyczny garnek 4l sprawdzi się w każdej kuchni. Warto zaopatrzyć się w przynajmniej jedno takie naczynie i cieszyć się wybornym smakiem tradycyjnych potraw!

Nadchodzące promocje