Garnek 5l

Garnek 5l

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek 5l-poradnik Westwing

Duży garnek 5l to niezbędne naczynie w kuchni każdego smakosza i amatora gotowania. W pięciolitrowym garnku z łatwością można przygotować przepyszny rosół i inne, tak lubiane, szczególnie przez Polaków, zupy. Znakomicie sprawdza się też do przygotowania tradycyjnego, świątecznego bigosu lub mięsnego gulaszu. Emaliowanych lub stalowych garnków można używać zarówno na kuchenkach i płytach, jak i w piekarnikach, tak więc duży garnek 5l jest niezwykle praktyczny i przydatny. Ma on dzięki temu także bardzo szerokie zastosowanie. Podpowiadamy, jaki garnek 5l wybrać i jak zrobić przepyszne casserole z wołowiną i warzywami!

Garnek 5l — wykonanie

Najpopularniejsze garnki 5l to naczynia ze stali nierdzewnej, żeliwne, ceramiczne lub emaliowane. Jeśli rączki lub uchwyt pokrywki nie są wykonane z elementów plastikowych lub łatwopalnych, to można stosować taki garnek 5l także do przygotowywania potraw w piekarniku, a to znacznie zwiększa zakres zastosowań naczynia. Jednocześnie ważne jest, by uchwyty garnka i pokrywki były wykonane z takich materiałów, które nie nagrzewają się podczas używania ich na płytach kuchennych. Garnek 5l ze stali nierdzewnej jest niezwykle trwały i odporny na uszkodzenia, dlatego, zapewne, cieszy się tak dużą popularnością. Dodatkowo warto, by garnek miał dosyć grube dno, dzięki czemu będzie długo trzymał wysoką temperaturę.

Garnek 5l — casserole z wołowiną i warzywami

Do zrobienia tego przepysznego dania z jednego garnka potrzebne będą:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 posiekana cebula
  • 2 duże marchewki pokrojone w słupki
  • 5 liści laurowych
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki pomidorowego puree
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 rozdrobnione kostki rosołowe
  • 850 gram wołowiny pokrojonej w duże kostki
  • 600 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Krok 1

W pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza i zagotować wodę w czajniku. Następnie w garnku 5l roztopić masło i olej i wrzucić do niego seler, cebulę, marchewkę, liście laurowe i gałązkę tymianku. Dusić wszystko pod przykryciem przez 10 minut często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, a potem wmieszać mąkę, pomidorowe puree sos Worcestershire i kostki rosołowe.

Krok 2

Do garnka wlać gorącą wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Potem dodać pokrojone mięso, po czym całość łagodnie doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Kiedy zawartość garnka się zagotuje należy go włożyć do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piec przez 2,5 godziny. Potem odkryć garnek 5l i piec casserole jeszcze przez 30 minut do godziny, aż wołowina będzie naprawdę miękka, a sos zgęstnieje.

Garnek 5l jest wprost idealny do przygotowania tego wspaniałego, prostego dania. Miękkie i delikatne mięso w gęstym, bogatym sosie z warzywami na pewno zachwycie wszystkich domowników oraz gości.

Nadchodzące promocje