Garnek ceramiczny do gotowania na parze

Garnek ceramiczny do gotowania na parze

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek ceramiczny do gotowania na parze-poradnik Westwing

Garnek ceramiczny do gotowania na parze to naczynie, w które powinni zaopatrzyć się osoby dbające o zdrową dietę. Dzięki gotowaniu na parze można przyrządzić niskokaloryczne, smaczne i zdrowe potrawy, które nie tracą swoich drogocennych witamin i mikroelementów. Co więcej, garnki te mają zazwyczaj kilka kondygnacji, dlatego też można jednocześnie przygotowywać w nich warzywa, rybę lub mięso. Dzięki temu również ciekawie wyglądają, dlatego dobrze prezentują się w kuchennej aranżacji. Podpowiadamy, dlaczego garnek ceramiczny do gotowania na parze to produkt, który zadowoli gusta zarówno szefów kuchni, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem!

Garnek ceramiczny do gotowania na parze – co to?

Garnek ceramiczny do gotowania na parze to naczynie o praktycznym, owalnym kształcie. Zazwyczaj ma ono podstawę, do której nalewa się wodę. Standardowe i jedne z najbardziej funkcjonalnych są garnki z ceramiczną podstawą o pojemności 2 litrów. Na niej ustawia się dwa lub trzy żaroodporne pojemniki, które umożliwiają przygotowanie kilku składników jednocześnie. Wśród ceramicznych modeli wyróżnia się naczynia umożliwiające gotowanie bezpośrednio na kuchence elektrycznej, gazowej, w mikrofalówce lub piekarniku. Niektóre pojemniki można przechowywać w lodówce, a nawet w zamrażarce. To wszystko sprawia, że garnek ceramiczny do gotowania na parze jest niezwykle funkcjonalny i przydatny.

Garnek ceramiczny do gotowania na parze – zalety

Garnki ceramiczne to produkty, które mają wiele zalet. Oto niektóre z nich:

  • Przygotowywane potrawy nie tracą walorów smakowych, witamin oraz mikroelementów. Taki sposób gotowania nie zmienia także koloru składników. Co więcej, produkty umieszczone w garnku nie są nasiąknięte wodą, jak to jest w przypadku tradycyjnego przygotowywania potraw.
  • Gotowanie na parze odbywa się bez dodatku tłuszczu. Zastępowany jest on za pomocą pary wodnej. To idealna metoda przygotowania potraw dla osób, które są na diecie, ponieważ gotowanie na parze pozwala ograniczać ilość spożywanych kalorii.
  • Dzięki kilku kondygnacjom, w jednym naczyniu można przygotować zarówno mięso lub rybę, jak i warzywa. To znacznie ogranicza czas gotowania. Kompletne danie da się przyrządzić w ciągu niecałych 30 minut.
  • Garnek ceramiczny do gotowania na parze umożliwia całkowite wyeliminowanie soli z diety. Jeśli chce się w zdrowy sposób przyprawić potrawy, wystarczy do wody dodać świeże gałązki ziół, które wzbogacą smak dania.
  • Potrawy przygotowywane w takim garnku są o wiele bardziej lekkostrawne od tych, które poddaje się smażeniu lub pieczeniu.
  • Ogromną zaletą tego naczynia jest fakt, że każda osoba jest w stanie przygotować danie na parze. Nie trzeba mieć do tego żadnych umiejętności kulinarnych. Samo gotowanie odbywa się samoczynnie, dlatego jest łatwe, szybkie i wygodne.
  • Garnek ceramiczny do gotowania naparze łatwo jest umyć, ponieważ składa się z kilku niewielkich części. Niektóre nakładki, oprócz podstawy, można myć w zmywarce.

Naczynie to warto mieć w swojej kuchni, ponieważ umożliwia szybkie i zdrowe przygotowywanie potraw. Dzięki temu, że jest wykonane z ceramiki, ma wysoką trwałość, dlatego może posłużyć przez długie lata!

Nadchodzące promocje