Garnek do szparagów

Garnek do szparagów

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do szparagów-poradnik Westwing

Późna wiosna i początek lata to czas, w którym na polskich straganach królują szparagi. Te zdrowe i delikatne w smaku warzywa mają grono zagorzałych wielbicieli. Garnek do szparagów pomaga łatwo i szybko ugotować zielone lub białe przysmaki. Ponieważ jest wysoki, nie trzeba ich przecinać na mniejsze części. A szparagi podane w całości wspaniale prezentują się na talerzu.

Wysoki garnek do szparagów przydaje się także do gotowania spaghetti. Takie naczynie można kupić oddzielnie lub w większym zestawie, w którym znajdują się różnorodne garnki i patelnie. To najprostszy sposób na to, by kuchnia zyskała wyposażenie utrzymane w jednym, ulubionym stylu. Jak wygląda garnek do szparagów i co warto o nim wiedzieć?

Szparagi – jeden z symboli wiosny

Choć szparagi dostępne są w supermarketach przez cały rok, to świeże, z polskich plantacji można kupić tylko w maju i do końca czerwca. Warto więc w tym czasie nacieszyć się smakiem tych zdrowych i delikatnych warzyw. Do ich sprawnego ugotowania przyda się wysoki garnek do szparagów. W Polsce te warzywa nie są bardzo popularne, co może dziwić, skoro zawierają mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji: witaminy B, C i K, beta-karoten, potas, fosfor, żelazo czy kwas foliowy. Mają też dobry wpływ na pamięć i koncentrację. Najdelikatniejsze są szparagi zielone. Białe są nieco grubsze i bardziej łykowate, a najintensywniejsze w smaku są rzadko dostępne szparagi fioletowe.

Garnek do szparagów, czyli jaki?

Garnki do szparagów to produkty, które mają charakterystyczną formę: są smukłe i dość wysokie. Ich pojemność wynosi zwykle około 4 litrów, a wysokość kształtuje się w granicach 16-24 cm. Dzięki takiemu kształtowi garnki idealnie sprawdzają się do gotowania szparagów. Warzywa wkłada się w pozycji pionowej, główkami do góry. Często do garnka dołączone jest sitko, które ułatwia wyjmowanie szparagów z wody. Naczynia do tych warzyw zadowolą miłośników kuchni włoskiej. Można w nich także gotować makaron na spaghetti, który wyróżnia się podłużną formą. Z kolei praktyczne sitka to akcesoria pozwalające na przyrządzanie innych warzyw na parze. Garnki do szparagów najczęściej wykonuje się ze stali nierdzewnej albo żaroodpornego szkła.

Jak gotować szparagi?

Szparagi to warzywa subtelne w smaku, a przy gotowaniu wymagają równie delikatnego podejścia, ponieważ łatwo je rozgotować. A wtedy tracą walory smakowe i przyjmują mnie atrakcyjną dla oka formę. Szparagi w dostosowanym do nich garnku gotuje się w pozycji pionowej. Warzywa należy umieszczać główkami do góry – powinny one wystawać ponad powierzchnię wody. Zalecenie wynika z tego, że główki gotują się szybciej niż pozostała część szparagów, a działanie pary wodnej wystarczy do tego, by zyskały jak najlepszy smak. Przed gotowaniem można związać cały pęczek szparagów sznurkiem, co ułatwi ich wyciągnięcie. Szparagi białe należy gotować około 10 minut w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, cukru i soku z cytryny, który pomaga zachować charakterystyczną biel warzyw. Zielone szparagi potrzebują jedynie 5 minut gotowania. Do nich nie należy dodawać soku z cytryny – pozbawiłby je soczystego zielonego koloru.

W Polsce sezon na szparagi trwa bardzo krótko, bo jedynie dwa miesiące. Warto więc dobrze wykorzystać ten czas i wprowadzić do menu te pyszne i zdrowe warzywa. Najłatwiej je ugotować i dodać do nich masło z bułką tartą lub sos holenderski. Wysoki garnek do szparagów pomoże wydobyć ich najlepsze walory smakowe!

Nadchodzące promocje