Garnek do duszenia

Garnek do duszenia

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do duszenia-poradnik Westwing

Duszenie to przygotowywanie potraw w małej ilości wody i pod przykryciem. Przyrządzone w ten sposób mięso lub warzywa są znacznie zdrowsze niż te same produkty poddane smażeniu. Ponadto podczas procesu duszenia składniki wypuszczają soki, które mogą stać się składnikiem sosu. Żeby takie danie smakowało dobrze i było zdrowe, warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości garnek do duszenia. Jak on wygląda i na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Podpowiadamy!

Garnek do duszenia i jego rodzaje

Garnki do duszenia mają niskie ścianki i dużą średnicę dna. Swoim wyglądem przypominają głębokie patelnie z dwoma uchwytami charakterystycznymi dla tradycyjnych garnków. Tym co odróżnia poszczególne modele, zwykle jest materiał, z którego zostały wykonane. Oto najpopularniejsze rodzaje garnków do duszenia:

  • Stalowe garnki do duszenia są niedrogie i trwałe. Wybierając je warto zwrócić uwagę, na grubość dna – im grubsze tym lepsze. Naczynia stalowe nie chłoną zapachów – to ich duża zaleta.
  • Garnki ceramiczne długo, ale równomiernie się nagrzewają i długo oddają ciepło. Są bardzo trwałe, a ich gładka powierzchnia umożliwia duszenie bez przywierania.
  • Żeliwne garnki do duszenia są bardzo trwałe i odporne na zarysowania i rdzę. Równomiernie się nagrzewają i bardzo długo utrzymują ciepło. Dodatkową zaletą naczyń żeliwnych jest fakt, że podczas rozgrzewania wydzielają śladowe ilości drogocennego dla organizmu żelaza.

Na co zwrócić uwagę kupując garnek do duszenia?

Garnek do duszenia będzie służył latami, jeśli zostanie dobrze wybrany. Ważne jest, żeby zwracać uwagę nie tylko na jakość wykonania, ale także na indywidualne potrzeby kucharza, czyli na przykład na pojemność naczynia. W sklepach dostępne są modele, które pomieszczą od 2,5 do 6 litrów płynu! Garnek do duszenia lepiej się sprawuje, jeśli ma grube dno, dobrze przewodzące ciepło oraz uchwyty odporne na działanie wysokiej temperatury. Warto również zwrócić uwagę, czy w komplecie z garnkiem sprzedawana jest dobrze przylegająca pokrywka, która zapewni szybkie duszenie bez utraty wody i cennych składników odżywczych. Istotną cechą garnka do duszenia jest także przystosowanie do używania go na różnych typach kuchenek. Równie ważny jest wygląd garnka – może on, podobnie jak inne akcesoria kuchenne stać się ozdobą aranżacji.

Jak dusić mięso i warzywa

Duszenie to jedna z popularniejszych form przygotowywania jedzenia. Jednak warto pamiętać, że mięso i warzywa należy dusić na dwa różne sposoby. Mięso układa się na dnie mocno rozgrzanego garnka, i lekko podsmaża się, bez użycia tłuszczu. Następnie odlewa się tłuszcz, który wytopił się z mięsa i zalewa się je wodą na wysokość jednej trzeciej ścianek garnka do duszenia (można także użyć bulionu, wody lub wina). Warzywa dusi się w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru.

Garnek do duszenia to niezbędne naczynie w kuchni profesjonalnego kucharza, ale także przyda się amatorowi kulinarnych wyzwań.

Nadchodzące promocje