Garnek do fondue

Garnek do fondue

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do fondue-poradnik Westwing

Fondue to danie, które pojawiło się w Szwajcarii w XVII wieku i było sposobem na zużycie lekko wysuszonych kawałków sera. Roztapiano je w specjalnym garnku i zjadano mocząc chleb w powstałym sosie. Dziś fondue doczekało się różnych odmian — od wytrawnych, serowych po słodkie, czekoladowe. To także modny posiłek i wspaniały sposób na integrację osób, które siadają wokół przygotowywanego jedzenia i spożywają je z jednego naczynia. Do zrobienia tego dania potrzebne są specjalne akcesoria, wśród których najważniejszy jest garnek do fondue. Podpowiadamy, jak go wybrać.

Garnek do fondue — rodzaje

Odpowiednio dobrany garnek do fondue sprawi, że przygotowanie potrawy będzie miła zabawą, zakończoną pysznym sukcesem. Poszczególne rodzaje garnków różnią się między sobą przede wszystkim materiałem, z którego są wykonane.

  • Ceramiczny garnek do fondue ze stelażem na świeczkę najlepiej nadaje się do przygotowania sosu czekoladowego, gdyż czekolada nie potrzebuje dużej temperatury, żeby się rozpuścić.
  • Garnek stalowy to dobry wybór dla miłośników fondue olejowego lub bulionowego, gdyż szybko się nagrzewa i może utrzymać wysoką temperaturę. Fondue serowe może przywrzeć do jego ścianek.
  • Garnek kamionkowy doskonale nada się do rozpuszczania sera.
  • Garnek żeliwny jest uniwersalny — można w nim przygotowywać wszystkie rodzaje roztapianego posiłku. Warto jednak pamiętać, że żeliwo może chłonąć i utrzymywać zapachy.
  • Garnek dwuczęściowy składa się z naczynia stalowego, w którym można przygotowywać sosy wymagające wyższej temperatury. W razie potrzeby ten pojemnik zmienia się w kąpiel wodną, na której ustawia się naczynie ceramiczne — można w nim przygotować fondue czekoladowe lub serowe.

Na co zwrócić uwagę wybierając garnek do fondue?

Materiał z którego wykonano garnek do fondue ma ogromne znaczenie, ze względu na różne właściwości poszczególnych tworzyw. Jednak nie mniej istotny jest rodzaj palnika, który jest zamontowany pod garnkiem. Najpopularniejszy jest palnik na specjalną pastę do fondue — jego duży płomień odpowiednio rozgrzewa garnki. Jednak należy pamiętać, żeby zawsze mieć w domu zapas specjalnego paliwa. Do podgrzewania garnków do fondue czekoladowego używa się popularnych tealightów. To niedrogie rozwiązanie, ale nie można dzięki niemu uzyskać zbyt wysokiej temperatury. Coraz bardziej popularne stają się podgrzewacze elektryczne, których zakres ciepła jest regulowany.

Kupując garnek go fondue warto także wziąć pod uwagę jego pojemność. Im jest większa, tym więcej sosu można w nim zrobić, ale wówczas rozgrzewanie i roztapianie produktów trwa dłużej.

Garnki do fondue zwykle kupuje się z innymi akcesoriami, z którymi tworzą zestaw. W jego skład wchodzą specjalne widelczyki i miseczki. Dobrze jest ich ilość dobrać do ilości osób które będą korzystały z urządzenia.

Garnek do fondue pozwoli przygotować szybkie i smaczne danie!

Nadchodzące promocje