Garnek do gotowania ryb

Garnek do gotowania ryb

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do gotowania ryb-poradnik Westwing

Bogate w kwasy omega 3 ryby wymieniane są przez dietetyków jako jedno z najlepszych źródeł witamin i minerałów. Przeważnie nie jemy ich jednak wystarczająco dużo. Przyczyną jest często nie tyle ograniczona dostępność produktu, co brak pomysłu na jego przyrządzenie. Nie wszyscy przepadają za charakterystycznym zapachem ryby smażonej na patelni. Dla osób nieprzekonanych do morskich przysmaków zdrową i praktyczną alternatywą mogą być ryby gotowane na parze! W ich przygotowaniu pomocny będzie praktyczny garnek do ryb. To uniwersalne i wygodne w użyciu naczynie, które pozwoli szybko odkryć zalety pysznych dań z ryb i owoców morza.

Garnek do gotowania ryb — praktyczny i niezawodny

Garnek do gotowania ryb to naczynie o owalnym, wydłużonym kształcie. Oprócz metalowej misy w zestawie znajduje się też tacka z wywierconymi otworami i szczelna pokrywka. Standardowe wymiary garnka (45×15 cm) umożliwiają łatwe przygotowanie ryby bez konieczności krojenia jej na mniejsze porcje. Garnki do ryb najczęściej wykonuje się z wysokiej jakości chromowanej stali nierdzewnej. To wytrzymały materiał o doskonałych właściwościach termicznych. Szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło. Naczynie długo pozostaje gorące, co pozwala zaoszczędzić energię. Solidna konstrukcja jest jednocześnie odporna na zarysowania, dlatego podczas przygotowywania potraw można bez przeszkód korzystać z metalowych sztućców. Większość modeli została zaprojektowana również z myślą o gotowaniu na płycie indukcyjnej.

Garnek do ryb — zdrowe gotowanie

Korzystanie ze specjalnego garnka znacznie ułatwia przygotowywanie ryb. Podczas gotowania w tradycyjnym naczyniu mięso podgrzewane jest z użyciem wody lub tłuszczu. Powoduje to utratę większości witamin i minerałów, które pod wpływem wysokiej temperatury zostają wypłukane przez wodę. W przypadku garnka do ryb jedzenie umieszczane jest na metalowej tacce, przez co proces gotowania zachodzi pod wpływem pary wodnej. Ryby zachowują swój naturalny aromat i jędrność, a przede wszystkim cenne składniki odżywcze. Garnek do ryb to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które cenią zdrowe i lekkokaloryczne jedzenie. Zaletą tego nowoczesnego naczynia jest także możliwość ugotowania ryby w całości. Produkt zachowuje swoją delikatną strukturę, można go łatwo odcedzić i estetycznie podać na eleganckim półmisku.

Garnek do ryby — naczynie uniwersalne

Dzięki wydłużonej konstrukcji i praktycznej wkładce garnek do ryb można wykorzystać również do przyrządzania innych potraw. Świetnie sprawdzi się podczas gotowania piersi z kurczaka, a także pieczenia rolad mięsnych i zapiekanek. Gotowanie na parze zaleca się w szczególności w przypadku warzyw. Na co dzień nie spożywa się ich wiele, a tradycyjne metody podgrzewania powodują, że tracą one większość witamin. Przyrządzone na parze brokuły, marchewki, cukinie i ziemniaki zyskują niepowtarzalny, wyrazisty smak!

Nowoczesne akcesoria kuchenne znacznie ułatwiają przygotowywanie potraw. Warto zadbać o praktyczne wyposażenie kuchni i wprowadzić do codziennego menu nowe smaki.

Nadchodzące promocje