Garnek do gotowania ryżu

Garnek do gotowania ryżu

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do gotowania ryżu-poradnik Westwing

Basmati, jaśminowy, calasparra, długoziarnisty, czarny, biały lub czerwony – ryż na dobre zadomowił się w naszych kuchniach. I bardzo dobrze! Ryż jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Ryż to podstawa kuchni japońskiej, ale tak naprawdę występuje w potrawach z niemalże całego świata. Przyrządzenie jego różnorodnych odmian nie jest proste.  Zdarza się, że go przypalamy lub rozgotowujemy. Na szczęście z pomocą przychodzą nam specjalne garnki do gotowania ryżu. Automatyczny lub elektryczny garnek do gotowania ryżu, zwany także ryżowarem, przyda się każdemu wielbicielowi kuchni azjatyckiej i nie tylko! Dowiedz się, jak działa garnek i na co zwrócić uwagę przy jego wyborze. Zainspiruj się z Westwing!

Garnek do gotowania ryżu – jak to działa?

Ryż gotowany w zwykłym garnku często przywiera. Jeśli zdarzało nam się przypalić lub rozgotować ryż – garnek do gotowania ryżu będzie doskonałym rozwiązaniem. Dzięki temu specjalnemu urządzeniu ryż będzie miał odpowiednią sypkość i konsystencję. Wystarczy wsypać ryż do garnka, zalać go odpowiednią ilością wody i ewentualnie posolić. Ryż można także wcześniej przepłukać. Następnie wystarczy włączyć urządzenie…i zaczekać aż się samo wyłączy. Gotowe! Dzięki nieprzywierającej powłoce, którą pokryte jest wnętrze garnka, ryż nigdy nie przywrze. Garnek może być wykorzystywany nie tylko do gotowania ryżu, ale również kasz i zbóż. Bardziej zaawansowane modele garnków pozwalają wybrać także typ gotowanego ryżu (basmati, czarny, biały) oraz jego końcową konsystencję (miękki, twardy). Po ugotowaniu ryżu garnki przechodzą do trybu utrzymania ciepła, co sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy domownicy zjadają obiad o różnych godzinach lub gdy danie musi poczekać na gości.

Garnek do gotowania ryżu – dodatkowe elementy i konserwacja

Większość garnków do gotowania ryżu wyposażona jest w specjalne miarki do ryżu i wody, które pomagają precyzyjnie odmierzyć oba składniki. Niektóre mają także specjalne sitka, dzięki którym podczas gotowania ryżu możemy przygotować warzywa na parze. Wszystkim miłośnikom kuchni orientalnej przyda się także specjalna łopatka lub szpatułka.

Garnek do gotowania ryżu to urządzenie proste w obsłudze i konserwacji. Przed pierwszym użyciem warto umyć miskę, pokrywę, miarkę i łopatki w ciepłej wodzie z mydłem, a następnie wszystkie elementy opłukać i osuszyć. Po każdym użyciu wystarczy umyć misę do gotowania ryżu w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do zmywania i dobrze wypłukać. Jeśli na dnie lub ściankach misy zbierze się biały osad ze skrobi, nalejmy wodę i moczmy misę przez 10 minut przed dokładnym umyciem.  Bazę garnka wystarczy przetrzeć szmatką. Producenci nie zalecają stosowania silnych detergentów.

Garnek do gotowania ryżu to sprzęt niezbędny w kuchniach wszystkich miłośników potraw orientalnych, włoskich, hiszpańskich i południowoamerykańskich. Garnki do ryżu ułatwiają pracę w kuchni i przygotowanie dań.

 

Nadchodzące promocje