Garnek do kiszenia ogórków

Garnek do kiszenia ogórków

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do kiszenia ogórków-poradnik Westwing

Kwaszenie lub kiszenie to bardzo zdrowa metoda utrwalania warzyw, owoców i grzybów. Polecane przez dietetyków kiszonki zawierają cenne składniki mineralne i dużo witaminy C. Ponieważ są smaczne i odżywcze, należy je regularnie spożywać. W dobie popularności jedzenia ekologicznego kiszona kapusta, ogórki, oliwki, papryka, cukinia, buraki lub śliwki to prawdziwy przysmak i dietetyczny skarb. Kiszonki najlepiej przygotowywać własnoręcznie – kanapki z samodzielnie ukiszonymi ogórkami ucieszą wszystkich domowników! Aby proces kiszenia ogórków był nie tylko ekologiczny, ale także stylowy, warto skorzystać ze specjalnego garnka. Garnek do kiszenia ogórków sprawi, że przygotowanie kiszonych lub małosolnych ogórków będzie prawdziwą przyjemnością!

Kiszenie ogórków

Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji mlekowej. Świeże ogórki muszą trafić do zaprawy wraz z czosnkiem, chrzanem, koprem i wybranymi przyprawami. Uważa się, że te składniki sprzyjają namnażaniu się bakterii mlekowych odpowiedzialnych za proces fermentacji i jednocześnie hamują rozwój bakterii odpowiadających za psucie się lub gnicie. Namnażające się bakterie mlekowe sprawiają, że ogórki stają się kwaśne. Im dłużej słoik lub beczka z kiszonkami stoi w piwnicy, tym ogórki stają się kwaśniejsze. Kiszone ogórki są wspaniałym dodatkiem do kanapek, a zrobiona na ich bazie zupa ogórkowa zachwyci niejednego smakosza!

Garnek do kiszenia ogórków

Ogórki możemy kisić w beczkach (dębowych lub brzozowych), słoikach lub w tradycyjny sposób, czyli w garnkach kamionkowych. Garnki kamionkowe doskonale zdają egzamin podczas kiszenia ogórków lub kapusty: kamionka wyróżnia się dużą wytrzymałością mechaniczną, minimalną nasiąkliwością i – co przy kiszeniu bardzo ważne – wysoką odpornością na działanie kwasów. Garnki do kiszenia ogórków nadają się do długotrwałego przechowywania żywności w ekologicznych warunkach i w stabilnej temperaturze, co ma duży wpływ na smak kiszonek. Wiele z kamionkowych naczyń wyposażonych jest w praktyczne uszy, które ułatwiają przenoszenie garnka oraz drewniane szczypce, dzięki którym z łatwością wyjmiemy i podamy ukiszone ogórki (nawet te najmniejsze).  Jeśli do kiszenia podchodzimy z dużym zaangażowaniem, wybierzmy model garnka ze specjalną pokrywką lub kamieniami dociskowymi ułatwiającymi proces kiszenia. W zależności od potrzeb możemy wybrać garnek o odpowiedniej pojemności. Na rynku dostępne garnki różnej wielkości – od jednolitrowych, po duże, nawet ośmiolitrowe, które świetnie sprawdzą się nie tylko w zajeździe, karczmie lub gospodarstwie agroturystycznym, ale także w domach prawdziwych miłośników ogórków kiszonych! Charakterystyczne, nieco rustykalne garnki ceramiczne są nie tylko praktyczne, ale również piękne. Wielu producentów garnków do kiszenia ogórków zapewnia, że ich produkty można czyścić w zmywarkach, co sprawia, że ich użytkowanie jest naprawdę proste!

Warto wybrać praktyczny garnek do ogórków kiszonych, by cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem przez cały rok! Zapraszamy do kiszenia ogórków w domach – koniecznie w specjalnych garnkach do kiszenia ogórków.

Nadchodzące promocje