Garnek do muli

Garnek do muli

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do muli-poradnik Westwing

Małże inaczej zwane mulami to bardzo smaczne i zdrowe owoce morza, które są bogatym źródłem kwasów omega. Coraz częściej nawet w supermarketach można kupić próżniowo zapakowane świeże mule w niewysokiej cenie. Sposób przyrządzenia tych znakomitych skorupiaków jest niezwykle szybki i prosty. Mimo to danie z muszlami w roli głównej zawsze jest efektowne i uważane za niezwykle wykwintne. Podanie muli na przyjęciu lub kolacji na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości. W celu przygotowania i podania perfekcyjnych małż warto zaopatrzyć się w specjalny garnek do muli.

Garnek do muli

Garnek do muli to naczynie sporych rozmiarów. Zwykle wykonane jest ze stali nierdzewnej i pokryte emaliowaną powłoką. Takie garnki przeważnie nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek, łącznie z płytami indukcyjnymi. Należy jednak pamiętać, aby zawsze sprawdzić oznaczenia na opakowaniu garnka. To, co odróżnia garnek do muli od innych dużych garnków to jego pękata budowa, ułatwiająca zmieszczenie w nim muszli i bardzo głęboka pokrywka z uchwytami po bokach przypominająca płytki garnek. Taka pokrywa świetnie sprawdzi się podczas jedzenia muli, jako naczynie do odkładania pustych skorupek. Jest ona tak głęboka również dlatego, żeby łatwo było wymieszać małże w garnku.

Przepyszne mule w pomidorowo czosnkowym sosie

Składniki:

  • 1/4 kubka oliwy z oliwek
  • Drobno posiekana cebula
  • 6 rozdrobnionych ząbków czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1kg oczyszczonych muli
  • łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Krok 1

W garnku do muli rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić do niego cebulę z czosnkiem, a następnie gotować około pięciu minut aż cebula zacznie robić się przezroczysta. Potem dodać pietruszkę, pomidory, tymianek i chilli, zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Krok 2

Dodać muszle do garnka, przykryć i doprowadzić do wrzenia (warto pamiętać, żeby dodać jedynie te małże, które mają zamknięte skorupki lub takie, które zamkną się po kilku uderzeniach o blat). Gotować, potrząsając garnkiem do muli, co jakiś czas, przez około 3 minuty. Te małże, które się otworzą można wyciągnąć, a resztę gotować dalej. Jeśli jakieś mule się nie otworzą podczas gotowania, należy je wyrzucić. Następnie powstały sos doprowadzić do wrzenia i przyprawić pieprzem i solą, (jeśli to konieczne). Mule wrzucić z powrotem do garnka i potrząsnąć nim żeby wymieszały się z doprawionym sosem. Potrawę można podać z czosnkowymi grzankami, które można maczać w aromatycznym pomidorowym sosie.

Garnek do muli z gotowym daniem podać na stół, a jego głęboka pokrywka przyda się do odkładania pustych muszli.

Nadchodzące promocje