Garnek do pieczenia

Garnek do pieczenia

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do pieczenia-poradnik Westwing

Garnek do pieczenia to naczynie, które zazwyczaj wykonuje się z ceramiki nieszkliwionej lub żeliwa. Służy on do pieczenia dań bez dodatku tłuszczu, lecz jedynie z wykorzystaniem pary wodnej. Dzięki temu potrawy przygotowane w garnku są o wiele bardziej dietetyczne, zdrowe i lekkostrawne. Można w nim przyrządzać zapiekanki, wszelkiego rodzaju mięsa oraz ryby, risotto, zapiekane warzywa, a nawet chleb. To wielofunkcyjne naczynie warto mieć w swojej kuchni. Podpowiadamy, dlaczego garnek do pieczenia to wyjątkowy produkt, który zadowoli gusta zarówno szefów kuchni, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem!

Funkcjonalny garnek do pieczenia

Garnek do pieczenia wykonany z ceramiki nieszkliwionej jest funkcjonalny, ponieważ można go używać w piekarnikach elektrycznych, gazowych, a także w kuchenkach mikrofalowych. Nie jest jednak produktem przeznaczonym na wszelkiego rodzaju płyty grzewcze. Garnek do pieczenia tego rodzaju ma wiele zalet. Przede wszystkim nie wymaga przygotowywania potraw z dodatkiem tłuszczu, ponieważ do tego celu wystarcza jedynie odrobina wody. Dzięki temu potrawy w nim przygotowywane zachowują witaminy oraz wszelkie mikroelementy, ponieważ para wodna nie ulatnia się, lecz krąży w naczyniu. Taki garnek do pieczenia jest również niezwykle prosty w użyciu, co oznacza, że nie trzeba być szefem kuchni, aby zrobić w nim wykwintne danie. Wystarczy namoczyć naczynie przez kilkanaście minut, włożyć do niego przygotowane składniki, a następnie wsadzić całość do piekarnika. I gotowe! Dzięki pieczeniu z użyciem garnka, można cieszyć się niskokalorycznymi daniami.

Żeliwny garnek do pieczenia

Żeliwny garnek do pieczenia najczęściej od wewnątrz pokryty jest emalią. Dzięki materiałowi, z którego jest wykonany, ma on wiele zalet. Przede wszystkim świetnie nadaje się do pieczenia wszelkiego rodzaju mięs, ryb, smażenia konfitur, powideł oraz innych produktów, które powinny się gotować przez długi czas. Garnek do pieczenia tego rodzaju nagrzewa się równomiernie, lecz powoli. Utrzymuje on jednak odpowiednią temperaturę przez długi czas. Grube ścianki oraz dno naczynia sprawiają, że potrawa się nie przypali. Ich dużą zaletą jest także to, że łatwo można utrzymać je w czystości.

Żeliwny garnek do pieczenia to popularne naczynie. W sklepach często występują również żeliwne kociołki do pieczenia. Są wyższe od garnków, lecz mają mniejszą pojemność. Sprawdzają się zarówno do pieczenia, jak i duszenia potraw. Kociołek nadaje się do użytku zewnętrznego, na przykład na palenisku lub ognisku. Dzięki temu potrawy zyskują ciekawy smak oraz aromat!

Nadchodzące promocje