Garnek do ryżu sushi

Garnek do ryżu sushi

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do ryżu sushi-poradnik Westwing

Ryż jest podstawą właściwie w każdej azjatyckiej kuchni. Idealnie ugotowany wykorzystywany jest w wielu orientalnych potrawach. Jedną z najpopularniejszych kuchni dalekiego wschodu jest kuchnia japońska i sushi, które podbiło serca i podniebienia miłośników zdrowej i smacznej kuchni na całym świecie. Podstawowym składnikiem tego eleganckiego i przepysznego dania jest specjalna odmiana kleistego ryżu, który w połączeniu z glonami nori i surowymi rybami lub warzywami w tempurze stanowi harmonijne danie. Żeby zrobić sushi samemu w domu, warto zaopatrzyć się w garnek do ryżu sushi.

Garnek do ryżu sushi

Garnek do ryżu sushi to elektryczne urządzenie, które składa się trzech części:

  • Szklanej pokrywki
  • Wewnętrznej miski pokrytej nieprzywieralną powłoką
  • Części zewnętrznej ze stali nierdzewnej, na której znajduje się wyłącznik i kontrolki pracy urządzenia.

Garnek do gotowania ryżu sushi może mieć pojemność od 0,6l do 1,5l, przy czym pół kilo ryżu do sushi starczy na zrobienie porcji dla trzech dorosłych osób. W zestawie z garnkiem często dołączona jest plastikowa miarka do odmierzenia ilości ryżu i łyżka. Proporcje wody i ryżu zwykle podane są na opakowaniu i warto się do nich stosować, żeby ryż był idealnie ugotowany.

Ryż do sushi

Dostępnych jest kilka odmian ryżu do sushi, takich jak na przykład: shinzu lub shinode. Maja one kilka wspólnych, charakterystycznych cech. Typowy ryż dobrze nadający się do tego specyficznego dania to ryż krótkoziarnisty, który po ugotowaniu jest kleisty i ma lekko słodkawy posmak. Oprócz sushi takie odmiany ryżu nadają się także do deserów, puddingów i słodkich potraw. Warto przy zakupie ryżu do sushi zwrócić uwagę na datę ważności, ponieważ najlepszy ryż do zrobienia tej potrawy jest świeży, więc powinien mieć jeszcze długą datę przydatności do spożycia.

Większość odmian ryżu nie zawiera glutenu i mogą być one spożywane przez osoby na niego uczulone. Należy jednak pamiętać, że klejący japoński ryż jest tutaj wyjątkiem i może zawierać gluten.

Jak gotować ryż do sushi?

Zanim ryż trafi do garnka, należy go moczyć i płukać w wodzie przez około 30 minut, a potem odcedzić go na durszlaku. Potem można wsypać ryż do garnka i zalać go odpowiednią ilością wody, w której będzie się gotował. Po ugotowaniu ryż warto przyprawić mieszanką octu ryżowego, cukru i soli zwaną awase-zu. 1-2 łyżek mikstury wystarczy na szklankę ryżu. Ryż trzeba wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i przechowywać w misce pod wilgotną, bawełnianą ściereczką, aż do zrobienia potrawy.

Nadchodzące promocje