Garnek do smażenia

Garnek do smażenia

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Garnek do smażenia-poradnik Westwing

Na początku XX wieku Lucyna Ćwierciakiewiczowa, znawczyni polskiej kuchni i autorka bardzo popularnej książki kucharskiej „365 obiadów” twierdziła, że najlepsze konfitury smaży się w miedzianym garnku. Dzięki garnkowi do smażenia kuchnia może wypełnić się aromatem domowych dżemów, marmolad i przecierów! Kto nie tęskni za smakami dzieciństwa? Sklepowe specjały nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi smakołykami. Świeży chleb, naleśniki, drożdżowe ciasto nabiorą wyjątkowego smaku, jeśli podamy je z pachnącymi latem konfiturami. Westwing podpowiada, jak wybrać garnek do smażenia, by smażenie było łatwe, przyjemne, a garnek służył nam przez wiele lat. Zainspiruj się z nami!

Garnek do smażenia konfitur

Konfitury z pewnością rozpromienią każdy pochmurny, chłodny dzień i umilą wieczory przy filiżance herbaty. Garnek do smażenia konfitur to idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy uwielbiają smak domowych powideł i lubią je sami przygotowywać. Do smażenia świetnie nadają się garnki aluminiowe, miedziane lub ze stali nierdzewnej, które są doskonałymi przewodnikami ciepła. Specjalne powłoki zabezpieczą konfitury przed przypaleniem i przywieraniem. Do smażenia powinno wybierać się garnki o dużej pojemności i dużej średnicy, co ma wpływ na smak smażonych owoców. Dobrze, jeśli garnek ma praktyczny dzióbek, dzięki któremu przelejemy gotowe konfitury do słoików. Nieoceniony jest również stabilną rączkę lub nienagrzewające się uchwyty. W garnkach do smażenia konfitur można także przygotowywać chutney (gęste sosy z owoców i warzyw), sosy i domowe wina.

Przepis na chutney z garnka do smażenia

Składniki:

  • 3 średnie jabłka (obrane, posiekane)
  • 2 duże mango (obrane, posiekane)
  • ½ czerwonej papryki (obranej, posiekanej)
  • 1 ½ szklanki cukru
  • posiekana cebula
  • ½  szklanki rodzynek
  • ½ szklanki białego octu
  • ¼ szklanki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do garnka do smażenia włóż jabłka, mango, paprykę, cebulę, rodzynki, imbir, dodaj cukier. Wszystkie składniki zagotuj, zmniejsz ogień i smaż przez 20 minut aż owoce zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj sok z cytryny, curry, gałkę muszkatołową, cynamon i sól. Smaż jeszcze 5 minut. Chutney z mango będzie doskonałym dodatkiem do kurczaka z grilla lub filetów z łososia!

Garnek do smażenia – nie tylko do konfitur!

W garnkach do smażenia można przygotowywać nie tylko konfitury. W garnku do smażenia frytek usmażymy wspaniałe ziemniaczane przysmaki oraz sery, mięsa i ryby, które wymagają smażenia w głębokim tłuszczu. Praktyczne sitka, które wkłada się do garnka podczas smażenia, pozwalają w prosty sposób wyjąć gotowe smakołyki i odcedzić je. Praktyczna szklana pokrywka pomoże kontrolować proces smażenia i zapobiegnie pryskaniu tłuszczu.

W garnkach do smażenia można przygotować wszystkie dania obiadu a do tego deser! Inne akcesoria, naczynia i patelnie nie będą potrzebne! Życzymy smacznego!

Nadchodzące promocje